Щатските банки купуват ударно правителствен дълг

Банките в САЩ купуват ударно американски правителствен дълг. Това е сигнал, че трезорите остават предпазливи по отношение на икономиката, въпреки че безработицата е на 6-годишно дъно, а финансовото състояние на корпорациите е най-доброто от десетилетия насам, пише Bloomberg.

През септември търговските банки увеличават вложенията си в американски държавни ценни книжа (ДЦК) и дълг, емитиран от федералните агенции, с 54 млрд. долара. Сумата нараства до безпрецедентните 1,99 трлн. долара, сочат данни на Федералния резерв на САЩ (Фед). В момента банките са нетни купувачи за 12-и пореден месец.

Банката на Америка Корп и Citigroup Инк са сред кредитните институции, които тази година купуват правителствени облигации, след като растежът на кредитирането не успява да се движи успоредно с този на депозитите, чиято сума вече е рекордна. Освен това банките се подготвят за правилата, които влизат в сила през януари, и които изискват от тях да държат повече висококачествени активи.

Въпреки че компаниите в състава на широкия индекс Standard & Poor 500 печелят повече отвсякога и имат най-малко дългове за последните 24 години, покупките на банките предполагат, че трезорите са по-притеснени за перспективите пред американската икономика.

Заради апетита на банките американските облигации поскъпват с 4,2% от началото на годината, а доходността по бенчмарковите 10-годишни ДЦК спада с повече от половин процентен пункт до 2,43%.

През септември банковите вложения в щатски дълг растат с най-много от 2010 г. насам, въпреки че облигациите поевтиняха заради опасенията, че Фед може да повиши лихвените проценти по-скоро от очакванията на някои инвеститори. Спадът от 0,6% в цената на финансовите инструменти с фиксиран доход бе най-голямото месечно понижение за тази година.

След катоминалата година банките отделиха повече средства за пръв път от 2007 г. насам, от началото на 2014 г. те са инвестирали близо 80 млрд. долара, показват данни на Bloomberg. Кредиторите започнаха да купуват държавни ценни книжа, защото сумата на депозитите скочи до 10,37 трлн. долара – най-много от 1973 г., когато всъщност Фед започна да събира статистическа информация за спестяванията.

Банките натрупват толкова много депозити, че през миналия месец те превишават кредитите с най-много в историята. За последната година разликата между тях се разширява с повече от 300 млрд. долара.

Банката на Америка, която е втората по големина банка в САЩ, към 30 юни увеличава с повече от четири пъти държавните ценни книжа и федералния дълг, намиращи се на разположение за продажба в портфейла й, до 38,7 млрд. долара, сочат други данни на Bloomberg. Citigroup пък притежава облигации за 103,8 млрд. долара. Сумата им е с 19% по-голяма от декември 2013 г. и най-високата от март 2011 г.

По-бързият икономически растеж, който се очаква догодина, може би ще принуди банките да намалят вложенията в държавни ценни книжа, за да стимулират кредитирането, на което му бяха нужни шест години, за да се върне на нивата си отпреди кризата, коментира банковият анализатор в Wells Fargo & Ко Матю Бърнел.

От своя страна банките в САЩ облекчават изискванията за отпускане на заеми през второто тримесечие на фона на увеличеното търсене, разкриват резултати от последното тримесечно проучване на Фед, публикувани през август.

Заради глобалните банкови регулации, проектирани да намалят поемането на риск и да предотвратят повторението на кризата от 2008 г., банките най-вероятно ще продължат с покупките на американски правителствени облигации още дълги години.

На банките в САЩ ще им трябват ликвидни активи за поне 100 млрд. долара , за да изпълнят новите стандарти. В момента те притежават 2,5 трлн. долара под формата на бързоликвидни активи. До януари 2015 г. кредиторите ще трябва да покрият на 80% изискванията по отношение на коефициентите за ликвидност и на 100% до 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *