Щатските индекси и икономика година по-късно

 
Година по-късно широкият индикатор, барометър за движението на световните финансови пазари, се е повишил с 29%.
За същия период индексът на сините чипове Dow Jones е добавил 25% към стойността си, докато технологичният Nasdaq Comp се е повишил с 30%.
Стимулите на централните банки по света са били една от основните причини за голямото рали.
Ръстът на щатските индекси е ограничен обаче от средата на септември, когато Фед обяви трета вълна от стимули, което създава сериозни опасения за изчерпване на силата на ралито.
Преди година инвеститорите се притесняваха за навлизане в „мечи пазар“, докато днес индексът на сините чипове Dow е едва на 5% от исторически най-високата си стойност.
За последната една година златото е добавило 10% към стойността си, но все още е под исторически най-високата си стойност от 1 920 долара постигната през септември 2011 година. Цената на петрола е с 16% над нивата си от миналата година.
Златото регистрира изключително добро представяне през лятото в очакване на по-нататъшни стимули от страна на Фед. То може да продължи да е един от най-добре представящите се активи в резултат на политиката на резерва.
Няколко анализатори на Уолстрийт очакват благородния метал да премине психологическата граница от 2000 долара за унция през следващата година.
През третото тримесечие на миналата година печалбите на щатските компании са се повишили с 18% на годишна база. Една година по-късно ръстът е изчезнал и според анализаторите печалбите на компаниите от широкия индекс ще се понижат с 1.7%, най-слабото очаквано повишение от третото тримесечие на 2009 година.
Щатската икономика е добавила 103 000 нови работни места през септември 2011 година, а година по-късно тя се очаква да е добавила 103 000 работни места.
Икономиката на САЩ е регистрирала ръст от 2.5% през второто тримесечие на миналата година и 1.3% през третото, а за второто на тази година се прогнозира ръст от 1.3% и такъв между 1.5 и 2% през третото.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *