Щатските индекси се повишават въпреки лошите корпоративни данни

Щатските индекси стартираха днешната търговия с понижения, след като излезлите по-рано през деня финансови отчети на редица ключови компании не дадоха повод на пазарите да продължат вчерашното рали. След като финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че приветства всички банки, които желаят да изплатят своя правителствен дълг, индексите заличиха загубите и поеха нагоре, като повториха движенията от вчерашната сесия.
Най-старият борсов индекс Dow Jones IA повишава стойността си с 0,72% до 8026,83 пункта час и половина след старта на борсовата сесия. Широкият индекс S&P 500 се увеличава с 0,9 процента до 857,58 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се увеличава най-силно като добавя 1,4 на сто до 1666,65 пункта.
Представителите на финансовия сектор дадоха повод за смесени настроения сред инвеститорите. Финансовият гигант Morgan Stanley отчете загуба от 177 млн. долара за първото тримесечие на годината. Ръководството на банката възнамерява да намали дивидентите с 81% до 5 цента на акция. След новината акциите на Morgan Stanley поевтиняха с повече от 2,5% до 24,03 долара за акция.
Акциите на Capital One Financialпоевтиняха с близо1%, след като стана ясно,че операторът на кредитни карти е реализиралзагуба от 112 млн. долара за първото тримесечие на годината. Книжата на конкурента American Express поскъпват с 4,4 на сто, докато тези на Discover Financial Services губят 0,2 процента.
Нетната печалба на една от най-големите американски банки Wells Fargo се е увеличила двойно през първото тримесечие на годината, благодарение на придобиването на търговската банка Wachovia. Същевременно финансовите отчети на банките разкриха още, че Wells Fargo е увеличила своите резерви за загуби от проблемни кредити до 1,3 млрд. долара. Ръководството на банката очаква по-големи загуби от отпуснатите потребителски и ипотечни кредити през второто тримесечие на годината. Книжата на Wells Fargo поскъпнаха с повече от 6%.
McDonald’s също зарадва инвеститорите с новината,че нетната печалба се е увеличила с 3,5% за първото тримесечие на годината до 979,5 млн. долара, или 87 цента на акция.Книжата на McDonald’s поскъпват с 1,2% до 56,30 долара за акция.
Нетната печалба на самолетостроителя Boeing намалява близо два пъти за първото тримесечие на годината до 610 млн. долара, или 86 цента на акция. Въпреки това, акциите на компанията, която влиза в състава на Dow Jones IA, поскъпват с над 2% до 37,46 долара за акция. Ръководството на Boeing коригира надолу прогнозата си за приходите от дейността до края на годината.
Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline съобщи, че нетната печалба за изминалото тримесечие се е понижила с 13% на годишна база, главно поради по-слабите продажби на лекарства по рецепта. Акциите на компанията поевтиняха с около 4% след новината.
В технологичния сектор, акциите на Yahoo поскъпнаха с над 2%, въпреки че нетната печалба на Интернет търсачката се е понижила със 78% на годишна база през изминалото тримесечие и поради това ръководството възнамерява да съкрати 5% от работната сила.
Акциите на производителя на флаш карти Sandisk скочиха с над 8% след като стана ясно, че загубата на компанията за първото тримесечие възлиза на 208 млн. долара, или 92 цента на акция, което се оказа по-малко от пазарните прогнози.
След приключването на днешната борсова сесия в САЩ своите данни ще обявят Apple и eBay.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *