Щетите от Ирма може да достигнат 65 млрд. долара

Очакваните опустошения, причинени от урагана Ирма, може да нанесат сериозен удар на сектора на презастраховането. Застрахователната компания AIR Worldwide, специализирана в анализа на риска, изчислява застрахователните загуби, причинени от Ирма в САЩ и на няколко Карибски острова на между 20 до 65 млрд. щатски долара (17 до 54 млрд. евро), съобщи базираната в Бостън компания, цитирана от DPA.

По-голямата част от щетите – на стойност между 15 до 50 млрд. долара, се падат на Съединените щати. Прогнозният диапазон е голям, защото по време на оценката Ирма все още не е била достигнала САЩ. Междувременно се задава и следващият ураган – Хосе.

Оценките сочат, че Ирма ще засегне много по-силно застрахователния сектор, отколкото предишният ураган Харви. Според специалистите по управление на риска на CoreLogic Харви и последвалото наводнение ще струват на застрахователите между 7,5 до 11,5 милиарда долара. Освен това ще възникнат щети, причинени от прекъсвания на дейността на засегнатите компании.

Друго изследване обаче представя доста по-песимистични данни. Според частното метеорологическо дружество Accuweather ураганите Ирма и Харви ще струват общо 290 млрд. долара, или 1,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ.

„Оценките за щетите от Ирма се очаква да достигнат около 100 млрд. долара, което го прави един от най-скъпите урагани в историята“, изтъкна президентът и основател на дружеството Джоел Майерс. Според него това се равнява на половин процентен пункт от американската икономика.

„Изчислихме, че ураганът Харви е най-скъпото природно бедствие в историята на Съединените щати – 190 млрд. евро, или 1 процентен пункт от БВП“ на САЩ, допълни той.

Заедно двете бедствия ще отнемат 1,5 процентни пункта от БВП, колкото е предвиденият икономически растеж между средата на август и края на годината.

Дружеството е съставило впечатляващ списък с причините за тези огромни загуби: спиране на предприятия, нарастваща безработица през идните седмици и дори няколко месеца, унищожени инфраструктури, което освен това забавя и транспорта, земеделски загуби, сред които реколтата от памук, но и 25 процента от портокаловата реколта, което ще се отрази на потребителските цени, ще поскъпнат и автомобилните горива, горивото за отопление и керосина, ще има щети по колите, къщите, антиките и предмети на изкуството, информира investor.bg.

Само част от загубите ще бъдат покрити от застрахователите, подчертава Джоел Майерс. По-голямата част обаче, като например разходите на милиони хора, принудени да се евакуират, няма да бъде покрита.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *