Ще доживеем до понеделник…

Еми Барух знае кои са те.
Едната цел на това съобщение е да успокои духовете: първо, на участниците в цялата тази история, които най-вероятно изчисляват как да вместят в оставащите три дни всички наложителни срещи, които трябва да се случат, за да е гарантирано собственото им измъкване от ситуацията; второ, на управляващите, които преживяват и този знаменателен скандал без да знаят как да извлекат дивиденти от него; и трето, на независимите наблюдатели, които за пореден път имат повод да обърнат внимание на конфликта, заложен в съществуващата процедура – процедура, която не отчита обществения интерес, а интереса на партиите, участващи в предварителни задкулисни договорености.
Марковска, Гугушева и всички останали
Това съобщение вероятно има и още една цел – да успокои Брюксел. В европейското досие на страната с възможно работно заглавие “Относно почтеността и професионалния капацитет на съдии, прокурори и прочее висши магистрати в България” вече има натрупан достатъчно материал. И той не се изчерпва с файловете за Марковска и Гугушева. (Нека споменем и бившия председател на Административния съд в Бургас, подсъдим за документни престъпления и пране на пари, който – както ни информираха преди дни – тайно шпионирал компютрите на всичките си колеги в съда. А за статистиката нека добавим и всички осъдителни решения на Европейския съд за човешките права срещу България, придружени с информация за магистратите, които са допринесли за постановяването им – тема не по-малко актуална в светлината на предстоящия избор на главен прокурор.)

Правосъдието – болният „човек“ на България
Марковска и Гугушева обаче, поради проявена непредпазлива самонадеяност и поради субективната увереност, че разпадът на обществените нрави е стигнал до такива нива, които не биха променили траекторията на техния амбициозен полет, фактически осъществиха (всяка поотделно) деяние, което може да доведе до полезни за обществото обстоятелства. Това може да се случи, ако казуси като “Марковска” и “Гугушева” (нека приемем тези две фамилии за нарицателни) не приключват, така да се каже, в “първия понеделник след скандала”.
Ето какво трябва да се случи
Анализът на казуси като “Марковска” и “Гугушева” (познайте кой е следващият) трябва да тръгне в обратния ред по хронологичните разклонения на всички служебни магистрали, по които въпросните персони са минавали. И да освети действащите лица и изпълнители, разположени по цялата верига на техния интересен служебен опит. Може би именно подобен подход би могъл да спре обратното броене до официалното обявяване на допълнителния мониторингов доклад за България.
Потребността от такъв инструмент, предвид актуалното състояние на съдебната власт в страната, е очевидна. И единствено съображения от друг порядък, нямащи нищо общо със съществуващата “загриженост на Еврокомисията относно репутацията на КС и на други български институции”, биха могли да го осуетят.

 Еми Барух; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *