Ще достигне ли скоро Dow Jones границата от 20 000 пункта?

Индексът на сините чипове на американския фондов пазар Dow Jones Industrial Average посрещна ноември на нов връх. В понеделник борсовият измерителзатвори при 17 366 пункта, след като докосна исторически връх от 17 410,65 пункта по време на сесията. Един прост, но съществен въпрос, си задават инвеститорите сега – колко време ще нужно преди Dow Jones да достигне 20 000 пункта?, пише Yahoo Finance.

На фона на колебливия октомври може ли Dow да прекоси тази психологическа граница, която е само на 15,2% от върха, докоснат в понеделник? Все пакпрез 2013 г. Dow Jones добави 26,5% към стойността си.

Според основателя на Chantico Global Джина Санчес индексът едва ли ще задмине впечатляващата миналогодишна скорост. Като цяло нейните очаквания са, че ръстът на Dow Jones ще остане в рамките на текущия. От началото на 2014 г. до момента борсовият показател е напреднал с 4,7%.

Санчес смята, че ще са нужни шест години преди Dow Jones да достигне целта от 20 000 пункта. От 2009 г. до днес на годишна база „Dow расте с малко над 12% средно годишно“. Това е над номиналния растеж на брутния вътрешен продукт плюс дивидентната доходност за компаниите от индекса през този период.

След като през последните пет години Dow Jones расте по-бързо от номиналния БВП и дивидентната доходност взети заедно, Санчес очаква, че темпото ще се забавя през следващите няколко години, а фундаменталните фактори ще наваксат с изменението на стойностите.

Също като Джина Санчес и главният технически анализатор в Greywolf Execution Partners Марк Нютън мисли, че ще мине известно време преди да видим Dow Jones на 20 000 пункта.

„Пазарът е доста надценен“, коментира той. „Той е надценен от 2007 г. насам. А сега виждаме, че до известна степен инерцията започва да се забавя.“

По-конкретно – акциите на малко компании в състава на Dow Jones са достигнали 52-седмичните си върхове, считано от пролетта на миналата година.

„Половината от акциите достигнаха върхове преди 2014 г., а друга една трета от тях всъщност достигнаха върхове между януари и юли тази година“, добавя Нютън. „Т.е. това са почти половината от компаниите, достигнали върхове скоро, когато всъщност и Dow Jones отбеляза нови рекорди. За мен комбинацията от тези неща е голям проблем.“

Вместо това техническият анализ на Нютън сочи, че Dow ще достигне друго голямо кръгло число, но в обратната посока.

„Смятам, че в следващите от 12 до 24 месеца едно отстъпление до 15 000 пункта е доста по-вероятно, отколкото ръст до 20 000 пункта“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *