Ще има балотаж в Кипър на изборите за президент

Подкрепяният от социалдемократите от ЕДЕК Йоргос Лилилкас останат трети с 24,83%.
Днес вестник „Политис“ пише, че ръководствата и на четирите основни политически партии – ДИСИ, АКЕЛ, Демократическата ДИКО и ЕДЕК са окачествили като успех резултата от представянето на техните кандидати.
В. „Симерини“ цитира заместник-председателя на партията ДИСИ, който казва, че над 70 на сто от кипърското общество са отхвърлили управлението на АКЕЛ и че изразител на очакваната промяна ще бъде не друг, а Никос Анастасиадис.
Вчерашният резултат от вота е победа на гражданите, заяви Никос Анастасиадис.
В. „Алития“ коментира, че Никос Анастасиадис отива на втория тур със значителна преднина. 45,46 на сто от гласовете се смята за сериозен резултат, макар че всички от днес нататък започват да инвестират във втория тур, отбелязва изданието.
АКЕЛ също е доволна, тъй като въпреки натиска и загубата на власт, партията показа, че има все още твърдо ядро, на което може да разчита. Комунистите смятат, че битката ще е трудна в неделя, но въпроки това не са се отказали от борбата.
В. „Сапрйс мейл“ смята, че Йоргос Лилилкас е бил изненадата на тези избори и че въпреки очакванията е получил висок процент гласове и очевидно от сега насетне ще се превърне в значителен фактор на политическата сцена.
Кандидат, подкрепил „плана Анан“, е на път към президентското кресло в Южен Кипър, коментира турската частна телевизия НТВ по повод на вчерашните президентски избори. НТВ изтъква, че за първи път кандидатите поставят акцента в обещанията си пред избирателите не върху дългогодишния проблем с разделението на острова, а върху разрешаването на икономическата криза.
Все пак, посочва телевизията, Анастасиадис определя и кипърския проблем като приоритетен в дневния си ред, в случай че бъде избран за президент. Според него има възможност за разрешаване на спора и за спокойно съжителство между кипърските гърци и турци на острова.
Турската телевизия посочва, че Анастасиадис има конструктивен подход по отношение на усилията за разрешаване на кипърския проблем и напомня, че през 2004 г. той подкрепи плана за обединението на Кипър, изготвен от тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан, но отхвърлен на референдум от кипърските гърци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *