Ще има втора среща на върха за еврото, банкер поиска фалит за Гърция

След конферентна връзка вчера между германския канцлер Ангела Меркел, президентите Барак Обама и Никола Саркози, и британския премиер Камарън бе решено на 26 октомври да бъде свикана втора среща  в опит да се постигне съгласие за разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд и помощта за Гърция, .
„Потвърдена е срещата за сряда“, каза анонимен високопоставен служител в ЕС, уточнявайки, че тя трябва да започне в 15:00 часа по Гринуич (18:00 часа българско време), съобщи ДПА, позовавайки се на източник от ЕС, цитирана от БТА.
Канцлерът Меркел отново ще се срещне с френския президент Саркози, за да се опитат в последния момент да постигнат общо становище за участието на частния сектор в банките за преструктуриране на гръцкия дълг, което е част от пътната карта от пет точки за разрешаване на кризата в еврозоната, застрашаваща да вкара Европа и света в рецесия.
Спорен момент е искането на Франция Европейският фонд за финансова стабилност да получи статут на банка, за да може да оказва помощ на изпаднали в затруднение европейски банки, докато Германия настоява фондът да се превърне в застрахователна институция и да подпомага изпаднали в криза държави под формата на застраховка на държавните им облигации. Тогава според германския план ефективността на фонда ще се повиши до 2 трилиона евро и той ще предлага частична гаранция на инвеститорите, ако страните не са в състояние да погасяват дълговете си, съобщи БНР.
Междувременно шефът на втората по големи германска банка – Комерцбанк (Commerzbank) – Мартин Блесинг, твърди пред в. „Билд“, че евентуално доброволно участие на банковия сектор в помощта за Гърция няма да бъде достатъчно и призовава Атина да обяви фалит, съобщи БТА. „Гърция се нуждае от съкращаване на дълга си“, заявява Блесинг пред германския всекидневник. Само „отписване на активи в балансите на банките (които са дали пари на Гърция) няма да бъде достатъчно“, допълва Блесинг.
„Последното споразумение между политиците и частния сектор не доведе до решение на проблема“, припомня германският банкер. През юли европейските лидери постигнаха съгласието на частни кредитори на Гърция – банки, застрахователи и инвестиционни фондове – доброволно да намалят с една пета дължимите им суми под форма на облигации, издадени от Атина. Това споразумение изглежда вече остаряло, като се имат предвид сегашните проблеми на Гърция, отбелязва Блесинг.
Притежателите на гръцки държавни облигации могат да бъдат принудени да приемат по-големи загуби по тези ценни книжа, посочи днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Настъпва такъв момент, когато загуба от 21 процента вече не е достатъчна, заяви Меркел пред членове на Християндемократическия съюз, според присъствали на срещата.
В същото време и днес продължават протестите в Гърция срещу гласувания снощи от парламента законопроект за строги икономии, поискани от международните кредитори в замяна на отпусканите заеми на страната за излизане от кризата, съобщават медиите.
При поименното гласуване  снощи законопроектът е бил подкрепен от 154 от участвалите 298 от общо 300 депутати, представени в парламента. Проектът е бил отхвърлен от 144 представители. Срещу спорния чл. 37 от законопроекта, предвиждащ замразяване на колективните трудови договори, е гласувала депутатката от управляващата партия ПАСОК Лука Кацели, която след това с писмо на премиера Георгиос Папандреу е била отстранена от парламентарната група на социалистите. Преди гласуването на законопроекта финансовият министър Евангелос Венизделос е представил някои корекции в него.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *