Ще има държавен стандарт и за черешите

Проверката на качеството се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации, информира БАБХ.
Междувременно в Кюстендил беше представен държавният стандарт за сладкия плод, предаде Агенция „Фокус“. Това стана по време на срещата в Института по земеделие между представители на Министерството на земеделието и храните и земеделски производители.
Стандартът за пресните череши включва показатели за външен вид, форма, размер, както и недопускането на повреди по плодовете. Изискване има и към опаковката и маркирането. Той допуска до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването, както и до 10% от плодовете без дръжки. По отношение на външния вид черешите трябва да бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки. Зрелостта на плодовете трябва да бъде беритбена, която да позволява те да издържат на манипулации и транспорт.
За ранните сортове размерът на черешите трябва да бъде не по-малко от 15 мм, а за средноранните и късни сортове – 20 мм. В стандарта не се допускат механични наранявания, болести и неприятели, наранявания от градушка, измръзване, слънчев пригор, както и продукти от растителна защита.
Опаковките на черешите трябва да бъдат пластмасови и картонени, а всяка опаковка трябва да бъде от един сорт и едно качество. Експертите отбелязаха, че върху маркировката трябва да се включи информация за: населеното място, вида на черешата, името на производителя, качеството на плодовете, датата на беритбата, нетната маса и официалният знак за контрол. Окачествяването на черешите ще се извършва от инспектор по качество на плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните.
Държавният стандарт се отнася и за подпомагането на производителите на качествени плодове и зеленчуци с европейски средства.
Припомняме ви, че това е поредният стандарт за хранителен продукт. От 2 август 2010 г. в сила влязоха девет утвърдени стандарта „Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Няколко месеца по-късно – от 5 април 2011 г., влязоха в сила утвърдени стандарти за производство на брашно и хляб „България“. Те бяха разработени от работна група в която участваха експерти от Българската агенция по безопасност на храните, производители, технолози и др.
Нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти прие кабинетът по време на последното си правителствено заседание. В документа са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, за наименованията им и за специфичните изисквания към етикетирането им. Регламентирани се разрешените съставки при производството на този вид стока.
В сила също така е и утвърден браншови стандарт за лютеницата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *