Ще има ли евтини кредити за фермерите

Земеделските производители ще имат достъп до евтини кредити благодарение на новата схема, която стартира Националният гаранционен фонд,  част от Групата на Българска банка за развитие.

Това заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който заедно с изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров представиха схемата. „Сред ключовите предимства е разширяването на обхвата й, като не само бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони ще могат да се възползват от нея, но и всички регистрирани земеделски стопани“, каза Васил Грудев. Той посочи, че кредитите ще се отпускат с по-ниски лихви и намалено обезпечение, както за инвестиционни проекти, така и за оборотни средства. Схемата ще стартира с 50 млн. лв., като при интерес средствата може да бъдат увеличени. Фондът ще покрива до 50% от стойността на заемите информира в. Стандарт .

НГФ ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на земеделски производители. Заеми по новата гаранционна схема, която ще стартира през август, ще отпускат 18 финансови институции. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Банка Пиреос, БАКБ, ББР и МФИ ДЖОБС, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзен банк, Сибанк, Тексимбанк, Ти Би Ай Банк, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и Пощенска банка.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *