Ще има поскъпване на зърното и хляба, прогнозират от столичната борса

Сделките на борсата са замразени в очакване на новата цена, коментира главният изпълнителен директор на столичната борса Васил Симов. Двойният скок в цената на житото през последната година едва ли пак ще се повтори, смята той.
Би било доста тежко за българските домакинства, за България като икономика, ако цената оттук нататък поскъпне двойно в рамките на една година. Логично е да поскъпва цената, но е логично това поскъпване да бъде в рамките на инфлацията. Около 5, дори и 10% да поскъпне няма да е фатално. Едно поскъпване двойно лично аз не го очаквам, през юни 2012 да отчетем два пъти по-високи цени, но поскъпване като цяло, да. Защото и в световен мащаб двата фундаментални фактора говорят за това. Намаленото производство в световен мащаб на пшеница и увеличената консумация на пшеница в световен мащаб дават основания да се предположи, че пшеницата ще поскъпва, каза Симов.
С прогнозираната добра реколта българските производители ще имат шанса на пазарите в черноморския регион ако устоят в конкуренцията на качество и цени.
България с тази прогноза около 3.8 милиона тона на Световния съвет по зърното, ще може да си позволи един добър износ. Ако българските зърнотърговци успеят навреме да сключат сделките си, ще постигнат и добра печалба. Ако прогнозите на Световния съвет на зърното се сбъднат, поне половината от нея ни е напълно достатъчна за изхранване на населението. Всъщност ние никога не сме имали криза за изхранване в България поне от 12-13 години насам, посочи Симов.
Борсовите данни показват още застой в цените на олиото и захарта и 10 процента ръст за последната година при бензина и дизела. Наполовина обаче е поскъпнал петролът за една година. Дизелът и най-масовия бензин са скочили с 10 на сто. Очаква ни поредното лято с по-скъпи горива, прогнозира изпълнителният директор на Софийската стокова борса, Симеон Елазаров.
Търсенето, повишаването на търсенето неминуемо повишава цената. И затова петрола, металите поскъпват непрекъснато. Да не говориме, че петролът вече има ограничение в производството. Сега се правят постъпки Саудитска Арабия и някои други страни да увеличат по-бързо производството си, за да могат да задоволят нарасналото търсене. Когато има нарастване на търсенето, цената расте, каза Елазаров.
 Стоковата борса вече  отбеляза 20 години от своето създаване и от съществуването на борсовата търговия в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *