Ще намали ли стрес тестът лихвите по кредитите?

Случайно или тенденция, но все пак лихвите по кредитите у нас започват да падат. От данните на Централата банка става ясно, че повече заеми се теглят най-вече за покупка на имот, което до голяма степен може да е и резултат от ниската доходност от пари на влог. При бизнес кредитирането и потребителските заеми на годишна база има спад. Според икономисти, резултатите от проверката в системата могат да имат положителен ефект и да доведат до ръст на отпуснатите заеми, а също и по-добри условия по кредитите. Ремонтът на дома е сред най-честите причини за теглене на потребителски кредит.

Финансови експерти твърдят, че след резултатите от стрес тестовете  банките, зарадвани от положителните оценки на портфейлите им,  вероятно ще се отворят в политиките си за отпускането на кредити. Разбира се, най-важното условие за активирането на кредитирането на малкия и средния бизнес ще бъде съживяването на икономиката и увеличаване на нейните темпове на развитие.

При доклада си за стрес теста ББНБ обяви, че 900 специалисти от различните банки са участвали в изследването с внимателно избягване на всякакъв конфликт на интереси от страна на проверяващите. Редно е сега, след като тези стотици експерти са свалили от плещите си тази тежка и отговорна задача, да се включат в пряката си работа – внимание към клиентите, гъвкава кредитна политика с адекватно поведение на лихвените проценки както при кредитите, така и при депозитите. Но големият въпрос все пак тук остава – кога ще достигнем например Германия, където кредитът в сравнение с нашия е девет пъти по-евтин!

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *