Ще остане ли Розовата долина само географско понятие

Екип от националната телевизия посети село Каравелово, за да се запознае с проблемите на розопроизводството. Голямата конкуренция на производство на розово масло и синтетични ароматични продукти заплашват вековната слава на Розовата долина. В прав текст журналистите зададоха въпрос по БНТ: „Няма ли Розовата долина да остане само географско понятие?” Защо? Тазгодишната реколта е слаба, заради което розоварната в Каравелово още не работи. Производителите и берачите се чудят къде да предават набрания цвят. А и заплащането е ниско – 50 ст. за килограм на берачите; 1.20 – 1.30 – на изкупвателните пунктове.

Положението в някои други населени места е подобно. В розовите градини край Сушица собственици на розови насаждения пропускат дни и не обират нацъфтелите рози: сметката не им излиза: заплащането е малко, не покрива направените разходи. За съжаление, така е не само тази пролет. Стопаните умуват дали да продължат да отглеждат розовата култура.

Розопроизводителите настояват както при другите земеделски култури има субсидиране, така да има и за розите. Ако държавата не се намеси, според тях Розовата долина ще остане само географско понятие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *