Ще отпадне ДДС върху дарени храни

Данъкът върху добавената стойност ще отпадне за дарените храни, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Условието е сумата да не надхвърля половин процент от годишния оборот на търговците, който средно е 10 милиарда лева, обясни вносителят на предложението Мартин Димитров.

 

„Доволен съм, че се приема един добър законопроект в момента, с който ще насърчим даряването на храни. Максималният ефект за 2017 г. е 50 милиона лева, с което се надявам да помогнем на много хора в нужда в България и това ще има значим ефект, може би по-значим от някои други социални дейности на държавата“, заяви Димитров пред националното радио.

Поправките обаче претърпяха сериозни изменения и отразяват настояването на финансовия министър да има контролни механизми, за да се предотвратяват опити за злоупотреби. Така освобождаването от косвения данък ще става по процедура, в която роля ще имат три министерства и още няколко институции. Храните, които ще могат да се даряват без ДДС, ще са описани в списък.

Той ще се изготвя от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и ще се одобрява от министрите на земеделието и на финансите. Стоката ще трябва да е с маркировка „дарение, не подлежи на продажба“, а търговецът или производителят трябва да нямат непогасени задължения към държавата през последните две години, blitz.bg.

Депутатите приеха и още едно ограничение – общата стойност на предоставените на хранителна банка дарения от дадена верига да не надхвърля 0.5% от оборота й, направен от продажбата на хранителни стоки за съответната година. Операторът, който ще получава даренията и ще ги разпределя, е хранителната банка. За тях също ще има по-строг режим. За да могат да работят, те ще трябва да имат издадено разрешение от БАБХ. Условието е да са неправителствена организация и да имат складове в не по-малко от 20% от областите в България.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *