Ще поскъпнат ли пощенските услуги

След днешното решение на управляващата коалиция, че няма да се променя ДДС, най-вероятно отпада заплахата за поскъпване на куриерските услуги. „Коалицията реши, така както е записано в споразумението, и беше основният упрек към мен, данъчните закони в рамките на мандата да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в този член от коалиционното споразумение.“ Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Коалиционния съвет, на което бяха обсъдени субсидиите за партиите, цитиран от Нова телевизия.

Резултат с изображение за пощенски услуги

Това изявление означава, че няма да има промяна на добавения данък и за книгите, и за основните храни, като хляба например, както искаше ДПС.

Ща спазят ли обещанието си коалиционните партньори

И въпреки че премиерът заяви: „3атова по тази тема няма да дебатираме повече“, предстои да се види дали поправките в Закона за пощенските услуги, предложени от правителството и които бяха приети на първо четене без забележки от народните представители в залата, няма да се промъкне освобаждаването от ДДС-то на универсалните пощенски услуги, които се предлагат само от държавното дружество „Български пощи“.

Нека припомним, че на 8 май без никакво възражение, всичките присъствали в пленарна зала 70 народни представители гласуваха „за“ без нито един „против“ и нито един „въздържал се“ Закона за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги (ЗИД на ЗПУ), който ощетява 70-те оператора и създава предпоставки за нелоялна конкуренция от държавната компания „Български пощи“.

Второто четене за ЗИД на ЗПУ най-вероятно ще бъде включено в програмата на парламента преди депутатите да излязат в лятна ваканция, а може и още тази седмица, защото е минал на 14 юни през водещата парламентарна Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, което означава, че двете участващи парламентарни комисии – по бюджет и финанси и по правни въпроси, са се произнесли.

При днешното решение на коалиционния съвет може и да бъде отложено второто четен за след лятната ваканция на депутатите. Предстои да видим!

Какво предвиждат промените

На първо място е въвеждане на авансово плащане на субсидиите за „Български пощи“, които възлизат на 6 млн. лева годишно. Практиката в момента е плащането на тези субсидии да се бавят с година, а много често и с две.

Законодателната промяна предвижда още намаляване на финансовата тежест върху държавния бюджет от компенсиране на пощенския оператор за 2018 и за 2019 г. Текстовете предвиждат определените компенсации за тези две години да се превеждат разсрочено през следващите 5 бюджетни години, като се планират в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Втората законодателна промяна е свързани с разграничаването на универсалната пощенска услуга от услугите, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга, с цел избягване на неправилното тълкуване на двете понятия. След приемане на този законопроект депутатите ратифицираха и актовете на Втория извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз. Освен това, измененията транспонират в българското законодателство на Регламент (ЕС) 2018/644 на Европейския парламент и на Съвета относно услугите за трансгранична доставка на колетни пратки.

И третата съществена промяна, заради която всъщност алармират от бранша, е освобождаването от ДДС на пощенските услуги, предлагани от „Български пощи“ и запазването на ДДС за пощенските услуги, които се предлагат от пощенските опертори в България.

Защо негодува бизнесът

С премахването на ДДС върху универсалните пощенски услуги (виж по-надолу в текста), които се предвижда да се предлагат само от „Българсик пощи“, ощетява останалите около 70 частни куриерски оператора, чиито услуги ще поскъпнат с 20%, колкото е размерът на ДДС ставката. Всъщност пощенските услуги са най-използваните – изпращане на писма и малки пощенски пратки до 20 кг. Някои компании вече са предупредили клиентите си за новите цени. Техният аргумент е, както написа до медиите преди време „Еконт-експрес“, че се създава ситуация за нелоялна конкуренция, забавяне в развитието на пазара и негативни последици за клиентите. Логично е, при поскъпване на услугата клиентите да се пренасочат към държавните пощи, цените на които ще са по-евтини, информира infostock.bg.

Защитата на управляващите

След първото четене на ЗИД на ЗПУ, аргументите и на депутатите от управляващата коалиция и от опозицията беше, че трябва да се сложи ред на пазара, а частните куриери в момента са в много изгодна ситуация и „правят спокойно дъмпинг и конкурират националния оператор“, според Дора Янкова от БСП.

От бранша отвръщат: „Третирането на една фирма със специални правила на свободен пазар е опасно явление за пазара и неговите потребители.“

Стимул за запазване на пощенските станции

Пощенски станции категорично няма да бъдат закривани, обяви миналия четвъртък (20 юни) министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по повод ЗИД на ЗПУ. „В него имаше текст, който позволяваше пощенските клонове в населени места с по-малко от 800 жители да бъдат закрити. В пленарна зала този текст беше отхвърлен от депутатите“, каза министър Желязков и допълни: „Има места, където наличието на пощенска станция не е гаранция или условие за развитие на услугата. Скоро имах случай, в който кметът на Долна баня помоли да използва пощенската станция за шах клуб, защото има пощальон, който обслужва населението без да е необходимо да се ползва пощенска станция. Целта не е да пазим сградата, а да пазим услугата.“

Всички са единодушни относно изплащането на субсидиите

Никой не възразява за промените, които предвиждат авансовото плащане на субсидиите към „Български пощи“. Промяната в закона регулира разликата между видовете пощенски дейности. „С авансовото предплащане на субсидиите ще се гаранитра, че доставката на пощенските пратки ще се извършва през цялата година, до всички населени места на територията на България, при поносима цена“, заяви Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи“ пред Нова телевизия. По неговите думи, до момента компенсацията се изплащаше с двегодишно закъснение. „Негативите, които ни създава, са свързани с това, че голяма част от парите, които сме изхарчили, ги получаваме с голямо закъснение. Това е все едно да си получавате заплатата след 2 години“, обясни Дънешки.

Мрежата на „Български пощи“ в момента се състои от около 3000 станции, част от които само се поддържат и генерират дефицити, които се покрива от компенсацията, която държавата дава на дружеството.

Какво е универсална пощенска услуга

Това са писмата, включително и препоръчани, до 2 кг (размери до 260 х 360 мм, дебелина до 20 мм) и колетни пратки до 20 кг (и размери до 60 на 60 на 60 мм). Разликата между пощенската от куриерската пратка и писмо, е, че куриерите са длъжни да направят доставката до 24 часа от подаването й, и то лично на получателя (срещу подпис), докато УПУ предполагат доставка до 3 дни, която освен това е от и до пощенска кутия на клиента или офис на куриера. При универсалните пратки не може да има наложен платеж и обратна разписка, те са и значително по-евтини от куриерските. В техния обхват не влиза и т.нар. хибридна поща, която е за известията за битовите сметки.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *