Ще се възстановят ли пазарите на имоти в Европа?

Темповете на възстановяване на европейските икономики и пазарите на имоти зависят от редица фактори, не на последно място от ефективността на политически мерки, които, до голяма степен, не са тествани досега, сочи доклад на консултантската компания CBRE.
Една от трудностите пред инвеститорите в момента е неизвестността около икономическите перспективи в краткосрочен план. Трудно може да се определи, че даден вид инвестиционни активи, било то имоти или акции, е подценен, когато курсът на движение на главните двигателни сили на възвръщаемостта и стойността е толкова трудно да бъде оценен.
Главната цел на политиците трябва да бъде отстраняването на част от тази несигурност. В момента инвеститорите предпочитат да „приемат най-лошото“ при оценката на имотите, тъй като нямат много основание да предполагат друг сценарий. От това обаче стойността на имотите само се понижава още повече. Единствената надежда е, че пазарите и инвеститорите ще започнат да реагират положително на правителствените мерки като понижените лихвени нива и спасителните програми за банките.
В действителност има някои индикатора, които поне не се влошават толкова бързо както преди. В САЩ продажбите на жилища и автомобили отчетоха ръстове през последните месеци. Във Великобритания банковото кредитиране като цяло и в частност ипотечното кредитиране спря своя спад. Поне временно. Има някои данни и за подобрение в индустриалното производство.
На пазара на имоти също има някои признаци на надежда. Въпреки че доходността в Европа все още се покачва при всички имоти, някои сегменти на пазара във Великобритания не са отчели увеличение в доходността от началото на годината. Също така трендът на спад в капиталовата стойност започна да се забавя.
Въпреки това е вероятно стойността на бизнес имотите да отчете още известно понижение преди да настъпи възстановяване под някаква форма, се казва в анализа.
Разбира се, в този процес има и поведенчески елемент. Пазарите е по-вероятно да се възстановят бързо, ако има инвеститори с достъп до капитал, склонни да правят инвестиции, с което биха могли могат да спомогнат за това.
В последно време има редица примери за набиране на капитали и създаване на фондове, насочени към пазара на имоти. Например Natixis Capital Partners създаде своя трети фонд за дялови инвестиции в сектора на имоти, Captiva Capital Partners III, след като привлече 420 млн. евро от институционални инвеститори в Европа. Базираната в Чикаго инвестиционна група Heitman създаде фонд с капитал от 380 млн. евро за инвестиции в имоти в Централна и Източна Европа.
Въпреки това съществува голяма разлика между привличане на капитал и неговото инвестиране. Настоящата несигурност на пазарите и в икономиката е причина за разпространеното схващане, че цените ще падат още повече, което кара инвеститорите да отлагат връщането си на пазара.
От CBRE смятат, че традиционните аргументи за инвестиране в недвижими имоти ще се проявят отново на пазара в даден момент. Това е по-вероятно да се случи по-бързо в условията на инфлация или на очакване за инфлация.
Сегашните политики почти изцяло са насочени към борба с дефлацията, но съществува риск, че прекалените по степен или продължителност действия в това отношение може да доведат до покачваща се инфлация в средносрочен план. А всяко увеличение на очакванията, че това ще се случи би трябвало да стимулира инвестициите в реални активи като имоти или индексни облигации за сметка на активите с фиксиран доход като обикновените облигации, смятат от компанията.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *