Ще се изравнят ли доларът и еврото

От началото на 2022 г. насам еврото се е обезценило с 13% спрямо долара. То достигна най-ниското си ниво спрямо американската валута за последните 5 години. Ще обменяме ли скоро 1 евро за 1 долар? И дали ще е за дълго, разказва Deutsche Welle.

Еврото продължава да отстъпва пред засилващия се долар - Money.bg

Който планира да пътува от Европа за САЩ, ще трябва да бръкне дълбоко в джоба си. Еврото в последните седмици загуби сериозна част от стойността си спрямо американския долар. Общата европейска валута достигна курс от 1,1472 долара, което е най-ниското ниво от 5 години насам. От началото на 2022 г. еврото се е обезценило с 13% спрямо долара, информира expert.bg.

САЩ увеличава лихвените проценти, а Европа?

Според валутните търговци влияние оказва очакваната голяма разлика в лихвените проценти между Европа и Съединените американски щати. Федералният резерв на САЩ вече обяви промяна и няколко увеличения на лихвените проценти през тази и вероятно следващата година. Европейската централна банка обаче все още изчаква. Въпреки високата инфлация и нарастващия натиск от страна на политици и икономисти, засега тя не увеличава лихвените проценти. Най-рано през есента са възможни плахи промени в тази посока.

Европейската централна банка е изправена пред дилема: ако увеличи лихвените проценти, рискува да спре възстановяването на икономиката в еврозоната. А тогава би могло да се стигне дори до стагфлация. От друга страна обаче, ако не се намеси, инфлацията може да излезе извън контрол. „Рискът от стагфлация в еврозоната е по-висок, отколкото в САЩ, защото Европа е по-зависима от вноса на енергия, особено от вноса на руски газ“, смята експертът от Commerzbank Улрих Лойхтман.

Нова рецесия в Европа?

Войната в Украйна нанася много повече щети на европейската икономика показва колко крехка е тя. Ако кранът на природния газ бъде завъртян и за Германия, там може да настъпи тежка рецесия. Някои експерти дори предупреждават за най-тежкия икономически спад от края на Втората световна война.

Нова рецесия в Европа ще удари тежко някои икономики от еврозоната. Държави като Италия и Франция наскоро взеха големи дългове, за да смекчат последствията от пандемията. Брюксел иска с всички средства да предотврати нова дългова криза.

Силата на долара

В крайна сметка обаче силата на долара е тази, която удари еврото толкова сериозно в последно време. Това може да се види ясно в индекса на долара. Барометърът, който показва обменния курс на долара спрямо най-значимите валути, миналата седмица се покачи до 20-годишен връх. Доларът поскъпна особено силно спрямо японската йена.

Експертите очакват доларът да продължи да расте. Ако еврото падне под 1,034 долара, може отново да се стигне до паритет, какъвто не е имало от 20 години. Няколко икономисти прогнозират, че скоро ще бъде достигнато нивото от един долар за евро. „Предполагаме, че еврото ще падне под паритета с долара“, каза Робин Брукс, главен икономист в Международната банкова асоциация пред Handelsblatt. Според Пол Макел, ръководител на валутния отдел в британската банка HSBC, „доларът ще продължи да има надмощие“.

Слабото евро: проклятие за едни, благословия за други

Малцина смятат, че ръстът на долара е само временно явление. Според Холгер Шмидинг от германската банка „Беренберг“, еврото скоро ще се възстанови, защото САЩ имат по-голям проблем с инфлацията, отколкото държавите в еврозоната. И това ще има дългосрочно въздействие върху обменния курс на долара, казва той. Досега обаче валутните пазари игнорират по-високата инфлация в САЩ и обръщат повече внимание на предимството на лихвите. В дългосрочен план – след 5 години – САЩ може дори да се плъзнат обратно в дългова криза – подобно на Италия, смята Шмидинг.

Слабото евро се усеща особено от европейските туристи, които пътуват до САЩ или други страни със силна валута. Същевременно европейските компании, които са активни в износа на стоки, се възползват от по-слабата обща европейска валута. Продуктите от Германия и другите европейски държави стават все по-евтини и по-конкурентни на световния пазар. От друга страна, вносът на стоки и особено на суровини, които обикновено се търгуват в долари, също ще поскъпне. Нефтът, газът и металите стават все по-скъпи. Така слабото евро е проклятие за едни и благословия за други.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *