Ще се насочи ли златото към тест на 2000 долара

Въпреки че златото може би е било заменено, поне временно, с биткойна като средство за хеджиране на инфлацията, изглежда, че най-накрая благородният метал може и да е намерил своето дъно. Но според класациите все още не е време за закупуване на благородния метал.

Златото поевтинява с връщането на инвеститорския риск апетит - Money.bg

Седмичната диаграма показва, че златото излезе от тригодишна база през юни 2019 г. От пробива си то нарасна с 50% до своя връх от 2 075 долара за унция през август 2020 г. От този момент слитъците спаднаха до 1680 долара през март.

Но това най-ниско ниво от 1680 долара беше значително по няколко причини. Първо, спадът се задържа точно над важно ниво на подкрепа. Второ, златото отскочи три пъти от подкрепата, като формира „положителни колебания на обема“ (по -високи дъна от предходната седмица и затваряне над затварянето на предходната седмица). Трето, инерцията на цените надолу намаляваше – дори когато златото удари по-ниските дъна, информира infostock.bg.

Какво трябва да търсят инвеститорите като признак за край на понижението? 

Спот златото би потвърдило, че е достигнало важно дъно, ако успее да затвори над 1 840 долара за унция. Но седмичното затваряне над 1 860 долара би представлявало голям пробив над 15-месечния низходящ тренд – и би послужило като сигнал да започнете отново да купувате злато, смятат Андрю Адисън от изданието Barrons.

Златото е игнорирано от инвеститорите през последната година. Сега е моментът да следите отблизо цената му за потенциален пробив. То може просто да изненада и да стане навременна покупка през следващите месеци, смята още Адисън.

Злато за милиарди се изнася незаконно всяка година от Африка

Нов тест на психологическата граница от 2000 долара?

До края на годината мотивите за по-нататъшния ръст в цената на златото може да са напълно различни. От една страна факторите, като ниски лихви ще продължат да действат, но от друга  – златото най-вероятно ще се търси като остров на спасение и защита от инфлация.

В среда на почти пълна заетост в много от развитите икономики, инфлацията е следващата голяма заплаха пред световната икономика, в която се е разразила енергийна криза.

Освен това централните банки се очаква да продължат да са сериозен фактор при повишението в цената на метала. Тяхната загриженост е продиктувана от желанието им за диверсификация от долара и щатските дългови книжа.

Огромните дългови в щатски долари и усилията на някои страни да ги намаляват, като част от своите портфейли, звучи като потенциална заплаха за долара. А това може да е фактор номер едно зад по-нататъшното поскъпване на златото, с потенциална цел – тест отново на психологическата граница от 2 000 долара за унция.

След ръста на златото с близо една четвърт през изминалата година, ново поскъпване с подобни темпове, би извело цената за тройунция над психологическата граница.

Цената на златото може да се повиши с около 20% от текущите нива до 2000 долара за унция през следващата година, според Дейвид Рош, президент и глобален стратег на Independent Strateg

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *