Ще се опрощават ли дългове след 10 години

Дълговете на граждани с трайни финансови проблеми ще бъдат опрощавани и ще им се даде втори шанс да тръгнат начисто. Преди това обаче 5 или 10 години финансовите им дела ще се водят от назначен от съда управител на имуществото им, а кредиторите ще взимат всичко, което изкарат над определен минимален доход, посочен в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).Ще се опрощават ли дългове след 10 години.

Резултат с изображение за дългове

Това гласи проект на нов закон за несъстоятелност на физически лица, който представи омбудсманът Мая Манолова.

Според ГПК, ако заплатата на човек е под минималната, кредиторите не могат да му я запорират. Но ако човек получава например 590 лв., кредиторите може да взимат една трета, или 197 лв. С новия закон кредиторите няма да могат да взимат и колата на фалирал длъжник, ако тя е на стойност до 8 минимални заплати, т.е. до 4480 лв.

Новият закон няма да се прилага за дългове до 5 минимални заплати, т.е. до 2800 лв. Не бива да се бърза със закона, защото когато тарикати не си плащат заемите, сметките за вода и ток, всички останали ги плащат и едно недобро решение ще се отрази на лихвите по кредитите, каза Васил Велев от АИКБ, информира в.Труд.

В ЕС е приета директива за освобождаване от дълг, но тя се отнася за хора, които са затънали в борчове във връзка с упражнявана от тях дейност – например адвокат вземе заем за кантора.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *