Ще се повишат ли студентските такси

Увеличението на държавната субсидия за част от професионалните направления в университетите отваря възможност за увеличение и на студентските такси. Причината е, че размерът на таксите е обвързан с получаваната от висшите училища субсидия. От просветното министерство обаче очакват, че вузовете няма да се възползват заради конкуренцията за студенти между тях. В сряда кабинетът реши да увеличи субсидията за 40 направления. Други като „национална сигурност“ в гражданските университети и медицина пък ще получават занапред по-малко пари.

Според закона за висшето образование размерът на таксите за студентите не може да бъде по-голям от 2/3 от нормативите за издръжка, определени за всяко професионално направление. Държавната издръжка за математика например в момента е 1663 лв., съответно таксата за студентите в това направление не може да е над 554 лв. След планираното увеличение на 1940 лв. обаче наесен таванът на таксата за математиците може да се повиши на 646 лв., т.е. с 92 лв. Същото увеличение биха могли да въведат и университетите, предлагащи подобни инженерно-технически специалности като информатика и компютърни науки, общо инженерство, енергетика, електротехника и др. При педагогиката максималната такса може да скочи за следващата академична година от 242 на 288 лв. (46 лв. повече), а при хуманитарните направления като социология, психология, филология и др. – от 369 на 428 лв (58 лв. повече).

От просветното министерство коментираха, че всяка година част от университетите у нас увеличават таксите за някои свои направления, като средно скокът е общо с няколко процента. „Повечето направления обаче са с по-ниски от допустимите такси, с изключение на две – икономика и администрация и управление. Т.е. висшите училища и досега са можели да повишат таксите си, но не са го направили“, посочват от министерството. От там са на мнение, че едва ли и тази есен вузовете ще прибегнат до тази стъпка заради жестоката конкуренция за студенти. От МОН допускат, че ако някъде има по-високи такси, то това ще е при хуманитарните науки. Предложенията на университетите за студентските такси ще станат ясни през април, а преди да станат факт, е нужно и одобрение от МС.

ПРОБЛЕМ

Медицинските вузове са против намалението на издръжката им с 9%, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. „Ректорът на Медицинския университет в София смята, че това ще доведе до намаление на неговия бюджет с 3 млн. лв. Ректорът на МУ-Плевен – с около 1 милион, пише в.Сега. Това предизвиква притеснение в медицинските среди заради намалението на коефициента за професионални направления медицина, стоматология и фармация“, казва зам. здравният министър Ваньо Шарков по молба на въпросните ректори. Просветният министър Меглена Кунева обаче контрира, че промените са обсъждани от над 1 г., имат подкрепата на Съвета на ректорите и се правят за стимулиране на качеството в университетите.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *