Ще се проведе заседание по делото срещу медицинските ни сестри в Либия

Днес се очакват пледоариите на защитата на медиците

За днес е насрочено заседанието по делото срещу българските медицински сестри в Либия. Очаква се Наказателният съд в Триполи да изслуша пледоариите на защитата на подсъдимите български медицински сестри.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви, че имаме всички основания да смятаме, че няма да има повече заседания по делото в Либия.

Основание за това твърдение, според Калфин, са реакциите на международната научна област и досегашното развитие на процеса. Той изрази надежда, че няма да има потвърждаване на присъдите на медицинските сестри.

Припомняме ви, че на последното заседание на 21 септември пледираха адвокатите на либийската държава, която също е подведена под отговорност от гражданските ищци в делото за епидемията от СПИН в Бенгази. Тезата на адвокатите, които защитават интересите на либийската държава, бе, че гражданските искове за компенсации по 10 млн. долара нямат основание.

Позовавайки се на обвинението, което твърди, че действията на българските и палестинския лекар са умишлени, адвокатите посочиха, че администрацията не носи никаква отговорност за СПИН-епидемията в Бенгази.

Медиците ни са в либийските затвори вече около осем години. След като излезе решението на Наказателния съд, то може да бъде обжалвано във Върховния съд. /Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *