Ще стане ли Белица родният Клондайк.

Жителите на Белица се надяват общината да стане родният Клондайк. Канадска компания продължава да проучва за злато терените край белишкото село Бабяк. През последната година са наети на работа 10 души.

„Опитваме се да ги подкрепяме в работата, да им съдействаме. Тези златни залежи са голямата ни надежда. Убеден съм, че ще открият златно находище. Това ще осигури повече работни места, по-високи доходи за местните хора. Дано постигнем това, което се прави в Челопеч. А Бабяк да е родният Клондайк“, каза кметът на община Белица Радослав Ревански. Близо 800-те жители на селището се надяват скоро златото да им дава препитание и хляб.

Находище на благородния метал беше открито край населеното място преди няколко години. То се намира в т.нар. блок Бабяк, в местността Бабешка чука, близо до поречието на р. Места. Откритието на залежите е направено от концесионера. „Чу се по някое време, че са попаднали на златна жила при проучванията, която се намира на дълбочина между 500 и 1300 метра“, казват местните жители. На няколко места са монтирани сонди. Ако се направи рудник за добив на злато, това ще намали значително безработицата не само в селото, а и в цялата община. Предполага се, че златната жила е дълга няколко километра, разклонява се не само към близкото село Златарица, но и към якорудското село Бунцево, информира в.Стандарт. Очаква се през 2018 г. да започне да функционира рудник за добив на злато, където ще намерят работа почти всички мъже в Бабяк, а там безработицата в момента е над 80%.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *