Ще усвоим не повече от 30% от еврофондовете

Новото българско правителство е разработило мерки за борба с измамите и корупцията, за да получи достъп до милиарди евро по програмите на ЕС, които са крайно необходими в периода на рецесия. Това каза вчера министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в интервю за агенция Ройтерс, съобщава БТА.

Възпрепятствано от силна корупция, организирана престъпност и неефективна администрация, предишното българско правителство, ръководено от социалистите, успя да използва само част от европейската помощ от 11 милиарда евро (14,79 млрд. долара), предназначена за най-бедната страна в ЕС до 2013 година, отбелязва Ройтерс.

След идването си на власт през лятото на миналата година новото правителство започна арести на лица, заподозрени в участие в престъпни групи, а прокуратурата повдигна обвинения срещу бивши министри. За да изрази подкрепата си, Брюксел деблокира милиони евро от европейските средства, които през 2008 година бяха замразени като наказание за измами, припомня Ройтерс.

Министър Дончев признава, че ще бъде трудно да се наваксат пропуснатите досега възможности и може би част от европейските средства ще бъдат загубени.

Според анализатори България няма да успее да използва повече от 25-30 процента от европейските средства, предоставени й до 2013 година. Експертите критикуваха сегашното правителство, че прави твърде малко в тази насока, допълва Ройтерс.

В отговор на критиките премиерът Бойко Борисов назначи Дончев, но фермерите и другите кандидати, които се надяват на европейските средства в усилията си да модернизират инфраструктурата, селските райони, земеделието и опазването на околната среда, се оплакват от нарастващите забавяния на администрацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *