Ще фалира ли България?

Какво ще стане, ако Народното събрание не одобри предложената от финансовия министър средносрочна програма за емитиране на дълг? Ще фалира ли България?

Малкият коалиционен партньор в управлението, АБВ, обяви, че няма да подкрепи предложението на кабинета за изтегляне на заеми в размер на 8 млрд. евро през следващите 3 години.

Лидерът на партията Георги Първанов заяви, че може да подкрепи само нов дълг от 9-12 млрд. лв., с който ще се платят стари задължения. Според него, АБВ е против предложението на ГЕРБ, защото в програмата няма предпоставки за растеж и развитие.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев пък категорично отхвърли плановете на управляващите. Той заяви, че депутатите от движението ще гласуват против новия външен дълг от почти 16 милиарда лева, защото той е противоконституционен.

За разлика от първото четете, когато депутатите от ДПС гласуваха въздържали се, този път те ще са против.

Йордан Цонев смята, че тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза. Според него решението за нов заем е признание за липса на реформи.

От най-голямата опозиционна партия, БСП, със сигурност също ще се противопоставят на предложението на ГЕРБ.

И така, какво ще се случи, ако новата тригодишна програма за теглене на дълг от международните пазари бъде отхвърлена от парламента?

Отговорът е – нищо. Истината е, че въобще не става въпрос за теглене на дълг, а за регистрация на тригодишен план за заеми на фондовата борса в Люксембург, така че инвеститорите да знаят какво планира България по отношение на задълженията си. На теория това би трябвало да доведе до намаляване на рисковите премии за българските облигации.

А по отношение на тегленето на дълг – депутатите вече са го одобрили със закона за бюджета за тази година. Дали ще одобряват плановете на правителството за дефицитно харчене през следващите 2 години е въпрос на бъдещи преговори, които така или иначе ще се случат. Въпросната сума от 8 млрд. евро е само индикативна и не отменя бюджетните процедури и гласуването на фискалните рамки за бюджета всяка година.

Дори предложената от ГЕРБ средносрочна програма да бъде отхвърлена, българската държава няма да бъде изправена пред неплатежоспособност, а премиерът Бойко Борисов няма да има никакви основания да подава оставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *