Ще чете ли Facebook мислите ни?

Facebook вече има името, приятелите и снимките ви, а сега може би иска и мислите ви. Обяви за работа, публикувани в Калифорния, показват, че социалната мрежа планира телепатична технология, която може да чете мозъчни вълни и да ги изпраща между хората.

Това е начин за споделяне, който надхвърля харесването на статуси и споделяне на снимки от ваканцията, пише Daily Telegraph.

Сред търсените експерти за тайнствения отдел „Сграда 8“ на Facebook са „инженер по мозъчен компютърен интерфейс“ и „инженер по невровизуализация“ за двегодишния проект, който „ще постигне дръзки неща“.

Друга обява за същия двегодишен период описва изграждането на „комуникационна и компютинг платформа на бъдещето“. Позициите включват анализ на „невровизуализационни и електрофизиологически данни“ и „развитието на нови технологии за невровизуализация“.

Идеята Facebook да чете мислите звучи като научна фантастика и вероятно е най-ужасяващият кошмар за сигурността на личните данни. Но това не е първата индикация, която компанията дава за желанието си да превърне телепатията в реалност.

Преди време основателят на социалната мрежа Марк Закърбърг определи телепатията като „крайна комуникационна технология“ и начин за улавяне на чувствата „в идеалната им и съвършена форма“.

„Вярвам, че един ден ще можем да изпращаме мислите помежду си директно чрез използването на технология, информира profit.bg. Просто ще си помислите нещо и приятелите ви веднага ще могат да го преживеят, ако искате. Това ще е крайната комуникационна технология“, каза Закърбърг през 2015 г.

Миналата година той заяви, че светът ще се развие отвъд настоящата мода на виртуалната реалност към още по-потапящи начини за комуникации.

Технологията за четене на мисли е в начална фаза на развитие, но учените направиха пробиви в декодирането на мозъчните вълни. Учени от Вашингтонския университет миналата година показаха, че могат да засекат дали субектът гледа снимка на лице или на къща. Преди това свързвани помежду си човешки мозъци успяха да изиграят игра с 20 въпроса.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *