Българите всеки ден търсят работа в Европейския съюз

Близо 24 000 българи са използвали европейския портал за професионална мобилност EURES през първата половина на годината, обявиха пред „Труд“ от Агенцията по заетостта.

 

 

Платформата, която предлага услуги в рамките на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, събира на едно място възможностите за работа на Стария континент. Въпреки че не е ясно колко от тях са започнали работа зад граница, по груби сметки това означава, че над 130 сънародници са консултирани за възможностите за реализация в страна членка на съюза.

Проверка на вестника в столично бюро по труда показва, че в момента спешно се търсят наши готвачи с опит и английски език за Швеция и Южна Англия, както и електротехници и електромонтьори за Германия.

200 работни места в сферата на туризма обявиха на младежка трудова борса във Варна работодатели от Австрия, Германия, Великобритания и Швеция. Те търсят готвачи, сервитьори, рецепционисти, камериерки, хора за ресторанти за бързо хранене. Предложението към готвачите за работа в Австрия включва между 1300 и 1600 евро заплата. Британска фирма с 53 ресторанта набира 50 майстори на черпака срещу 7,50 паунда на час, информира в.Труд.

„Подборът обаче не е лесен, защото освен езиковата подготовка преценяваме индивидуалните качества на кандидата, а на финала има и практически изпит“, обясни представител на компанията. Близо 150 редовни и стажантски позиции за висшисти и среднисти предлагаха на борсата кол центрове, инженерни, застрахователни и IT фирми, счетоводни къщи, търговски вериги.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *