Юанът отново се повиши спрямо долара

Китай обяви нов рекордно висок обменен курс на китайския юан спрямо долара от 6,6497 юана за един долар, предаде ИТАР-ТАСС. През последните няколко седмици Китай значително ускори процеса на повишаване на обменния курс на юана. Експертите не изключват вероятността това да е свързано с подготвяния в Съединените щати доклад за валутните курсове,беше представен вчера. Не е изключено Вашингтон официално да обяви Пекин за валутен манипулатор, което би открило пътя за американски търговско-икономически санкции спрямо КНР.
„Юанът не може да бъде изкупителната жертва за вътрешните американски проблеми“, заяви днес говорителят на китайското министерство на търговията Яо Цзян, цитиран от Франс прес.
Юанът започна да укрепва позициите си спрямо американската валута, след като китайската централна банка обяви на 19 юни, че увеличава гъвкавостта на националната валута.
Междувременно преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай отново са нараснали със силно темпо през септември – с 6,14 на сто на годишна основа до 8,38 милиарда долара – след значителното забавяне през август, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.
През първите девет месеца на годината чуждестранните компании са инвестирали в Китай 74,34 милиарда долара или 16,6 процента повече спрямо същия период на миналата година, по данни на министерството на търговията.
През август преките чужди инвестиции нараснаха само с 1,4 на сто на годишна основа до 7,6 милиарда долара след покачването с 29,2 на сто през юли и 39,6 на сто през юни.
Данните се отнасят за инвестициите в промишленото производство, недвижимите имоти и селското стопанство, но не включват парите, вложени в банките или други финансови институции в Китай.
През 2009 година ПЧИ в Китай се свиха с 2,6 процента спрямо 2008 година до 90,03 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *