Юнкер: Ако ЕС се разпадне, на Западните Балкани ще избухне война

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупредил американския президент Доналд Тръмп, че има опасност на Балканите да избухне нова война, ако ЕС престане да съществува, съобщава атинският в. „Катимерини” като се позовава на интервю на Юнкер за в. „Файненшъл таймс”.

В интервюто Юнкер изразява загриженост от положителните реакции на Тръмп след решението на Великобритания да напусне Евросъюза.
Председателят на Еврокомисията предупредил вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че има опасност от нова война на Западните Балкани, ако ЕС престане да съществува, при което посочил като една от причините и насърчението от страна на Тръмп и други държави да последват примера на Обединеното кралство и да напуснат общността.
Вицепрезидентът Пенс беше в Брюксел на 20 февруари, но досега не бяха известни подробности за разговорите му.
Пред „Файненшъл таймс” Юнкер за пръв път разкрива за какво се е говорило на срещата му с Майк Пенс. „Казах на вицепрезидента да не говорят по този начин. Да не насърчават и други държави да напуснат, защото, ако ЕС се разпадне, на Западните Балкани ще има нова война”, посочва председателят на Еврокомисията.
Юнкер е настоял също на държавите от Западните Балкани да се предложи ясна перспектива за членство в ЕС.
„Ако ги оставим сами, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, всички тези държави отново ще има война”, предупредил Юнкер, информира БГНЕС.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *