Юнкер: ЕС не се опитва да задържи Великобритания

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Брекзита, за да се фокусира на собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.„Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения“, заяви Юнкер в интервю за в. „Велт ам зонтаг“. „Ние зачитаме резултатите от референдума“ за напускане на ЕС, подчерта той.
Юнкер подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом Британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира „и след това да ни кажете какво искате“. „Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът“, подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. „Това е въпрос, който британците трябва да решат„, заяви той.
Освен това Юнкер заяви, че следи внимателно действията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на търговията. „Вярвам му, докато спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята“, заяви председателят на ЕК, коментирайки напрежението около тарифите за внос на автомобили.
Освен това Юнкер предупреди, че гражданите на ЕС се отчуждават все повече и това е проблем, по който трябва да се работи още преди изборите през май, за да се гарантира, че това разделение няма да стане прекалено дълбоко. „Не трябва да намекваме, че популистите са прави. Те са просто шумни и нямат конкретни предложения за решаване на предизвикателствата на нашето време“.
Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които може да се опитат да повлияят на гласуването, добави Юнкер.

Има шанс от 50 на сто за спиране на Брекзита, ако британският парламент отхвърли постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение с ЕС, заяви от своя страна министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс. „Ако не гласуваме за това, не съм сигурен, че бих му дал (на Брекзита) много по-добри шансове от 50 на 50“, заяви пред в. „Сънди таймс“ Фокс, един от водещите поддръжници на напускането на ЕС.
Остават три месеца до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС. Постигнатото от Мей споразумение обаче остава несигурно, поради което остават възможни редица варианти – от Брекзит без споразумение, до спиране на Брекзита, отбелязва Ройтерс. По-рано този месец премиерката отложи планирано гласуване на споразумението, признавайки, че то вероятно ще бъде отхвърлено от парламента. Депутатите ще гласуват за споразумението догодина, през седмицата от 14 до 20 януари.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *