Юнкер: ЕС ще постигне споразумение с Лондон за Брекзит, липсата на сделка не е опция

Европейският съюз ще постигне сделка за Брекзит с Великобритания през ноември, ако това не стане още този месец, каза в интервю за австрийски вестници днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.Юнкер отбеляза, че потенциалът за сближаване между двете преговарящи страни в последните дни се е увеличил. „Още не сме стигнали дотам, но желанието ни да постигнем съгласие с британското правителство е неизменно“, каза той в интервю за вестниците „Стандард“, „Курир“ и „Фалтер“.
Трябва да избягаме от сценария за раздяла без сделка. Той не би бил полезен нито за Великобритания, нито за останалите страни от Евросъюза, подчерта Юнкер.
Според мен ние ще постигнем споразумение, което изпълнява условията на договора за оттегляне, каза той и допълни, че е невъзможно да се предскаже дали преговорите за Брекзит ще приключат още този месец. „Ако това не стане, ще го направим през ноември“, добави председателят на ЕК.
Пред австрийските всекидневници Юнкер каза, че сделката за Брекзит трябва да е придружена от политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и европейските й бивши партньори.
Лондон и Брюксел се опитват да се договорят за сделката за раздялата и за споразумението за отношенията след Брекзит навреме за двете срещи на върха, насрочени за 17-18 октомври и 17-18 ноември, припомня Ройтерс.
В днешното интервю Юнкер заяви също, че ЕС трябва да поддържа диалог с Русия в името на общата сигурност, посочва ТАСС. Въпреки цялото недоволство по отношение на Русия, което в последните часове силно нараства, трябва да осъзнаем, че заради архитектурата за сигурност трябва да поддържаме диалог с Русия и понякога да действаме заедно.

От Лондон в същото време предложиха свой прочит на последните събития. Целостта на Великобритания ще бъде запазена при каквато и да било сделка за излизането й от Европейския съюз и няма да има нови регулаторни бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, освен ако северноирландските регионални власти не се съгласят за това, каза  министерството за Брекзит, цитирано от Ройтерс. „Ние ще представим наша алтернатива, която запазва целостта на Обединеното кралство“, заяви министерството.
„А тя ще съответства на ангажиментите, които поехме още през декември, включително ангажимента да не бъдат създавани нови регулаторни бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, освен ако северноирландската изпълнителна власт и законодателно събрание не се съгласят“, заяви то.
Попитан кога министърът за Брекзит Доминик Рааб може да пътува за Брюксел, говорител каза, че графикът за каквито и да било преговори ще бъде публикуван в интернет.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *