Юнкер е втрещен от последните маневри на Тереза Мей

Юнкер се стъписа от маневрата: британската министър-председателка Тереза Мей започна днес консултации с европейските лидери. Тя ще се опита да получи от тях допълнителни уверения за споразумението за Брекзит, с които да убеди Британския парламент да го подкрепи, предаде Франс прес.Вчера Мей отложи за неопределено време гласуването на споразумението в Камарата на общините, тъй като бе почти сигурно, че депутатите ще го отхвърлят. Мей  разговаря сутринта с холандския си колега Марк Рюте в Хага и днес следобед ще отиде в Берлин за среща с германската канцлерка Ангела Меркел.
Министър-председателката има ограничено поле за маневриране, отбелязва АФП. От една страна тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито лидери отказаха да водят нови преговори по споразумението, постигнато през ноември след 17 месеца преговори. От друга страна Мей е изправена пред съпротивата в Камарата на общините, където и депутати от мнозинството, и от малцинството настояват текстът да бъде предоговорен в твърде оспорваната част за предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да се избегне физическа граница с Република Ирландия.
В Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи в четвъртък среща на върха, посветена на Брекзит, за да се даде отговор на британските притеснения. „Готови сме да дискутираме, за да улесним британската ратификация“, заяви Туск. „Но няма да предоговаряме споразумението, включително предпазния механизъм“, добави той.
Според експерти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото споразумение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя очертава бъдещите отношения след раздялата и беше одобрена от Брюксел и Лондон едновременно със споразумението за Брекзит, което е юридически обвързващо, напомня АФП.

Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове – заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей, допълни Юнкер.
Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички, каза Юнкер. Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. „предпазна мрежа“ между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.
Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. Няма да предоговаряме споразумението, включително за „предпазната мрежа“, но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, добави Туск.

Постигнатото с Лондон споразумение за излизане на Великобритания от ЕС е единственото възможно споразумение и ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение, заяви в Брюксел френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес.
„Споразумението за напускане е единственото възможно споразумение“, предупреди тя при пристигането си за среща с колегите си от ЕС след вчерашното решение на британския премиер Тереза Мей да отложи насроченото за днес гласуване по това споразумение в парламента.
Мей започна обиколка на европейски столици в опит да получи нови отстъпки от 27-те, за да убеди парламента си да подкрепи сделката за Брекзита преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел.
„Много сме обезпокоени от отлагането на гласуването. Направихме много отстъпки, за да се стигне до това споразумение и не носим отговорност за британската политическа ситуация“, подчерта тя.
Европейските лидери ще обсъдят тази ситуация на срещата си на върха на 13 и 14 декември и „нашата отговорност е да се подготвим за вариант без споразумение, защото тази хипотеза е възможна“, каза Лоазо.
„Много съм обезпокоена. Брекзит без споразумение е много лоша новина за Великобритания и това ще има последици за Франция“, заяви тя, като увери, че Париж е готов да се справи с тези последици.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *