„Юрий Гагарин“ БТ е продаден на арабска компания

Производителят на опаковки и етикети за цигарената, хранителната и козметичната индустрия „Юрий Гагарин“ е с нов собственик, след като „Булгартабак холдинг“ продаде пловдивското дружество на арабска компания.

Справка в Търговския регистър показва, че дъщерното на холдинга „Благоевград БТ“ е продало своя дял в най-големия акционер на „Юрий Гагарин“.

От протокола на Съвета на директорите става ясно, че „Благоевград БТ“ е продало притежаваните от него 49 320 дружествени дяла в капитала на „Баранко ООД“, мажоритарен акционер в „Юрий Гагарин“ с дял от 49%.

Всеки дял е с номинална стойност от 100 лева, или на обща номинална стойност 4,932 млн. лв., представляващи 66% от капитала на „Баранко ООД“.

Купувачът е Quarta LLC, базирано в Обединените арабски емирства. От протокола на арабската компания става ясно, че тя се представлява от пакистанец на име Ризван Анвар Абаши, роден през 1986 г. Дружеството е регистрирано на 7 ноември 2017 г.

От огласените документи за прехвърляне на дяловете не станаха известни цената на сделката и начина на плащане. Investor.bg потърси „Юрий Гагарин“ за коментар, но до момента няма отговор.

За кратко миноритарен акционер в „Юрий Гагарин“ беше депутатът Делян Пеевски, като на 20 април 2016 г. той се раздели с дела си в дружеството.

В края на февруари Делян Пеевски публично съобщи, че се отказва от акционерната си собственост в „Булгартабак“. Участието на Пеевски в холдинга стана видимо през лятото на 2015 г., след като в Търговския регистър бе отразена покупката на 100% от дяловете в дружеството „Табако инвестмънт“, чийто собственик беше Петър Манджуков през дубайско дружество, от компанията „НСН инвестмънт“, информира investor.bg.

От последния публикуван отчет на Юрий Гагарин за третото тримесечие на 2017 г. става ясно, че дружеството отчита 45% ръст на печалбата си към края на септември до 4,6 млн. лв. Приходите от дейността нарастват с 8,9% за година до 96,2 млн. лв. Приходите от продажба на продукция се увеличават с 12,6% към септември спрямо същия период на 2016 г. до 10,125 млн. лв. Разходите по икономически елементи са в размер на 86,8 млн. лв., като са се увеличили с 6,8% за година, информира investor.bg.

 

Акциите на „Юрий Гагарин“ са търгувани за последен път на 19 януари, когато цената им се понижи с 4,4%. От началото на годината обаче тя се увеличава с 3,8% при пазарна капитализация от 34,735 млн. лв.

 

 

financebg.com/

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *