Язовир „Брягово” може да прелее всеки момент

Притокът на вода в момента във водния басейн е 8.5 милиона кубика, а се изпуска с 1 кубик. Това съобщи Христина Танчева, управител на Напоителни системи Клон Марица.
Язовирът е с 6.5 милиона кубика разрешен обем, а в момента е пълен до 7.3 млн. кубика, при максимален обем от 9 млн. кубика. Остават около 1.7 млн. кубика до преливане. Ако това се случи няма да е страшно, тъй като язовирът има преливник с голяма площ и няма да застраши населените места, но от там водата отива в язовир „Езерово”.
Проблемът е този язовир, който е под него и чиято стена може да бъде отнесена, изразиха мнение специалисти. Кметът на община Първомай Ангел Папазов съобщи, че по тази причина той е издал заповед да се изнесат всички животни населяващи стопански сгради в Езерово, които са под язовира и близо до коритото на реката. Именно в селото ще се усети ефектът от преливането на язовир „Брягово”, информира Агенция „Фокус“.
Междувременно обстановката в Първомайско, където вчера няколко села бяха наводнени, вече се нормализира. Всички реки, дерета, корита и канали са в нормалните си равнища за сезона. Това съобщи кметът Ангел Папазов след спешното заседание на общинския Кризисен щаб.
Водният басейн преля, но са наводнени само няколко двора. В режим на контролирано изпускане са язовирите „Леново“ и „Мечка”, опасност от преливане се наблюдава в другия водоем „Ялънлъка”, който обаче е в стопанското землище на първомайския квартал Дебър, информира Радио Пловдив. В събота бързото снеготопене доведе до преливането на дренажен канал край Първомай, наводнил улици, дворове и 50 къщи в северната част на града.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *