Яйцата предпазват от инфаркт и инсулт

Яйцата са една от основните храни на нашата трапеза. Те са хранителни, на достъпна цена и можем да ги консумираме, приготвени по разнообразни начини.

✓ Домашни яйца Гурмазово • Качество и Цена | Моята Ферма

Съществуват и мнения, че заради високото си съдържание на холестерол, е добре консумацията на яйца да се ограничи. Като цяло констатациите от изследванията са противоречиви, информира expert.bg.

Например мащабно проучване, проведено през 2018 г. и включващо около 500 000 души в Китай, отчело добро влияние на консумацията на яйца върху здравето. Хората, които ги включвали в храненето си всеки ден, показали по-нисък риск от инфаркт и инсулт.

Новото проучване отново е дело на китайски учени, които търсят отговора на въпроса защо. Целта е да се проследи какво е влиянието на консумацията на яйца върху сърдечно-съдовата система и съответно риска от появата на свързани с нея заболявания. Резултатите от проучването са публикувани в списание eLife.

Изследователите са анализирали кръвни проби на близо 4800 души на възраст от 30 до 79 години. От тях повече от 3000 са имали някакви сърдечно-съдови заболявания, докато другите не са имали. Хората предоставили информация за начина, по който са се хранили и колко яйца са присъствали в дневното им меню.

Яйцата - полезни факти + 3 бързи рецепти от MateKitchen

Резултатите показват, че хората, която ядат яйца умерено и редовно, тоест поне едно яйце на ден, имат по-високо ниво на „добър“ холестерол. Това се отразява на по-доброто състояние на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, намалява риска от инфаркт и инсулт. Същевременно при хората, които ядат по-малко яйца, се наблюдават по-малко полезни и повече вредни за сърцето метаболити, които представляват продукти на обмяна на веществата.

Така учените стигат до извода, че умерената консумация на яйца може да предпази от сърдечно-съдови заболявания. Съответно включването на едно яйце в дневното меню може да се окаже не само вкусно, но и полезно за здравето.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *