Янко Янев: АЕЦ „Белене“ е трето поколение от най-доброто в света

Централата е еквивалент на всичко най-добро в света, заяви по БТВ водещият български експерт с международно признание в областта на ядрената енергетика Янко Янев.
Той подчерта, че нито една страна в света не се е отказала да строи атомни централи. Той даде пример с бързо развиващи се страни като Виетнам, Турция, Индия и Китай, които даже не се и замислят да спрат своите проекти. Янков посочи, че в Международната агенция за атомна енергия има над 30 апликации за реактори и нито една от тях не е оттеглена.
„Това, което ще се изгражда евентуално в България, е атомна централа, която, за разлика от всички останали, има средства за управление на авариите от най-различен тип. От нея не може да има изтичане на радиация“, подчерта експертът.
Той добави, че това е характерната особеност на всички централи от трето поколение, независимо от това дали са френски, американски и руски.
Янев е напълно убеден, че не трябва да се удължава живота на старите атомни централи, а да се строят реактори от ново поколение.
Японската АЕЦ „Фукушима 1“, която беше засегната от цунами, последвало разрушителното земетресение от 11 март, като проект е модел от средата на 60-те години, оттогава до днес атомната технология е напреднала неимоверно, счита Янев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *