Янко Янев: Трябва да се върви към верификация на ядрената безопасност

Защото можем да напишем в нашия стрес-тест, че всичко е добро и че всичко е ОК. Задава се въпросът – кой е дошъл на място да го верифицира и да каже, че наистина това е така. Очевидно е, че трябва да се върви към някаква верификация на тази ядрена безопасност. Япония е типичният случай. През 90-те години Япония ни учеше нас, ние пращахме десетки, да не кажа стотици, наши специалисти да се учат на безопасност в Япония, а сега се оказва, че всичко това е било фалшиво и т.н. Трябва да махнем от нашето съзнание, че сме направили стрес-тест или някой си доклад по безопасност – ние сме добре. В ядрената област такова нещо като успокоение не може и никога не бива да съществува. Културата на безопасност изисква непрекъснато повишаване на безопасността.
Според Янко Янев, двата работещи реактора на АЕЦ „Козлодуй“ имат дълъг ресурс за разлика от блоковете на японската АЕЦ „Фукушима“:
АЕЦ „Козлодуй“ – реакторите са от второ поколение. Те са далеч по-добри от това, което е на АЕЦ „Фукушима“. Реално те имат право на това още 20 години да работят. На нас ни затвориха трети и четвърти блок, които независимо от това, че бяха първо поколение, те бяха сериозно модернизирани, те са на категория повече от това, което има на „Фукушима“. За нас ги затвориха, а по света продължават да се експлоатират такива реактори. Тук е проблемът. Има някакъв двоен стандарт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *