Япония губи 800 млн.долара от Олимпиадата

Олимпийските игри в Токио през лятото официално ще се проведат без фенове, тъй като Япония обяви извънредно положение поради нарастващите случаи на Covid-19.

Забраната беше обявена от Международния олимпийски комитет (МОК) и от японския премиер Йошихиде Суга.

Япония може да отмени Олимпиадата - News.bg

„Като се вземе предвид въздействието на щама Делта и за да се предотврати повторното разпространение на инфекциите в цялата страна, трябва да засилим мерките за превенция на вирусите“, посочи Суга, информира economynews.bg.

Според Лиъм Фокс, анализатор в аналитичната компания GlobalData, цитиран от агенция MarketWatch, липсата на публика на игрите в Токио може да доведе до загуба от поне 800 милиона долара от продажбата на билети.

„Преди пандемията организаторите на Токио 2020 първоначално очакваха да бъдат предоставени 7,8 милиона билета за Олимпийските игри. След това тази цифра беше ревизирана вследствие на силно търсене в първата фаза на процеса на продажби, като в крайна сметка бяха предоставени девет милиона билета, което би било рекорд за най-много продадени билети на Олимпийски игри“, посочи Фокс.

„Очакваше се, че това ще донесе 800 милиона долара приходи за Организационния комитет за Олимпийските игри в Токио, което го прави третият най-важен източник на приходи и ще спомогне за финансирането на 12% от общия бюджет“, допълни той.

Освен че Организационния комитет на игрите в Токио пропуска приходи от билети за около 800 милиона долара, това също така може да накара спонсорите да преоценяват някои от сделките на арената на Олимпийските игри.

„Решението за забрана на всички зрители да присъстват на Олимпийските игри не само оставя значителна дупка в бюджета на Организационния комитет в Токио 2020, но и създава значителни пречки за спонсорите на игрите по отношение на активирането на техните партньорства“, продължи Фокс. „Вътрешните спонсорски инвестиции в Токио 2020 разбиха всички предишни рекорди на летните олимпийски игри с 3,3 млрд. долара, които бяха инвестирани от японски марки в Олимпийските игри. Но без фенове на спортните събития, възможностите за активиране са силно намалени, което затруднява спонсорите да извлекат някаква стойност от техните сделки и по същество да възвърнат инвестициите си“.

Олимпиадата в Токио остава под въпрос
Някои от спонсорите за Олимпийските игри в Токио са Coca-Cola, Airbnb, Alibaba, Toyota, Visa, Intel и General Electric.

Олимпийските игри това лято все още ще се наричат ​​“Токио 2020“, въпреки че игрите ще започнат през 2021 г., информира Международният олимпийски комитет.

По-рано тази година едно японско проучване показва, че над 80% от хората смятат, че Олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отменени или отложени, или вярват, че Олимпийските игри изобщо няма да се проведат./БНР

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *