Япония задейства отново ядрен блок

Японската компания „Шикоку илектрик пауър“ задейства отново Трети блок на атомната електроцентрала в Иката на о-в Шикоку близо година след като експлоатацията му беше спряна заради протести, предаде ДПА.

Резултат с изображение за япония ядрени блокове

Според „Шикоку илектрик“ от вторник Трети блок ще започне отново да захранва мрежата с енергия, а на 28 ноември би трябвало вече изцяло да е подновил работа, предава БТА.

През декември съдът постанови, че реакторът трябва да бъде изключен, след като за това беше призовала гражданска организация. Тя заяви, че компанията оператор е подценила опасността за централата от възможно изригване на вулкана Асо, намиращ се на около 130 км от нея.

Миналия месец съдът реши да отмени забраната, след като прие, че няма риск за безопасността дори и при изригване на вулкана, economynews.bg.

В Япония повечето ядрени реактори все още са изключени след най-тежката ядрена авария в нейната история, в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г. Тя стана причина да бъдат въведени по-строги регулации за безопасността, преди те отново да може да бъдат задействани.

Към момента на ядрената авария във Фукушима в третата най-голяма световна икономика имаше 54 действащи реактора.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *