Япония излезе от рецесията

Япония регистрира икономически растеж от 21.4 процента на годишна база през третото тримесечие на годината, съобщи „Ройтерс“.

Така третата икономика в света излезе от рецесията, в която беше изпаднала още преди пандемията от новия коронавирус. Здравната криза влоши ситуацията, като през второто тримесечие беше отбелязан рекорден спад от 28.8 на сто, информира infostock.bg.

Снимка: iStock

Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s очаква държавният дълг на Япония да скочи до около 230% от БВП през фискалната 2020 г. от около 206% през фискалната 2019 г., което е по-голямо увеличение, отколкото по време на световната финансова криза през 2008 година.

„Въпреки големия еднократен скок на дълга – който е с подобен размер като при другите големи развити икономики – кредитното въздействие ще бъде ограничено и смекчено от относително стабилните приходи на Япония и силната достъпност на дълга, подпомогнати отчасти от скорошните реформи по отношение на приходите“, посочи Кристиан де Гусман, старши вицепрезидент на Moody’s.

Япония: Предизвикателствата пред третата икономика в света - e-vestnik.bg
 Стабилната перспектива за рейтинга на Япония отразява очакванията на Moody’s, че страната ще запази своите икономически и външни сили въпреки цикличния глобален спад, подкрепени от много високата институционална и управленска сила.

Възходящ натиск върху нейния рейтинг може да възникне, ако има устойчив напредък във фискалната консолидация и намаляването на дълга, докато натискът в посока надолу може да възникне, ако правителството не е в състояние да предприеме мерки за смекчаване на дългосрочните разходи, свързани със застаряващото общество, или не успява да рефинансира голяма част от дълга си на достъпна цена.

Японската икономика с най-силен за последните четири години срив :: Investor.bg
 Наскоро икономическият министър Ясутоши Нишимура обяви, че Япония подготвя нов пакет от стимулиращи мерки за съживяване на икономика, засегната от пандемията от коронавирус.

Пакетът, възложен от премиера Йошихиде Суга, има за цел да смекчи удара от COVID-19, да подпомогне осъществяването на структурни промени в третата по големина икономика и да повиши производителността чрез дигитализация, заяви Нишимура по време на пресконференция след редовно заседание на кабинета.

Икономиката на Китай с ръст от 6.9% за 2017 г. | Клуб 'Z'
 По-силните износ и производство, положителен тласък, дължащ се на повишаването на търсенето в чужбина, помогнаха за възстановяването, но слабите капиталови инвестиции и разходите на домакинствата притискат политиците да се насочат към допълнително увеличаване на фискалната и паричната подкрепа.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *