Япония възобнови финансирането на ЮНЕСКО

Япония взе решение да възобнови финансирането на ЮНЕСКО (Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата), предаде ТАСС.Финансирането бе прекратено през октомври 2016 г. в знак на протест срещу решението на ЮНЕСКО да включи в списъка на Световното наследство документи за клането в китайския град Нанкин през 1937 г. Сега Токио е променил политиката си, като е оценил намерението на ръководството на ЮНЕСКО в бъдеще да избягва въпроси, предизвикващи политическо напрежение, съобщава японската телевизия Ен Ейч Кей.
Японската вноска в бюджета на организацията е в размер на 35 милиона долара и ще бъде преведена до края на декември. Тя съставлява 10,8 процента от финансирането на ЮНЕСКО и прекратяването й бе тежък удар за организацията.
През 2015 г. ЮНЕСКО по предложение на Китай включи в списъка на програмата за защита на световното документално наследство архив с материали за масовото избиване на хора, устроено от японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин. След това включване външното министерство на Япония заяви, че представените от Пекин документ изкривяват историята и се основават на едностранчиви тълкувания. Токио признава факта за масовите екзекуции в Нанкин, но твърди, че няма потвърдени данни за числото на загиналите и твърди, че по този въпрос може да има различни мнения. Ето защо японското правителство смята, че е неправомерно да се признават само документите, отразяващи позицията на Пекин.

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/  е специална организация на ООН, учредена на 16 ноември 1945 година, за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието,  науката, културата и конуминакациите.  Чрез такива кооперативни усилия, ЮНЕСКО се надява да насърчи универсалното зачитане на справедливостта, законите и човешките права. Мотото на организацията гласи, че „мирът е създаден, не за да се нарушава, а за да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечеството“. Целта на организацията е да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникациите. В Списъка на световното наследство са 9 културни и природни паметници от България, имащи изключителна световна стойност като Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Боянската църква и др.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *