Японската икономика ще се свие

Причина за това е обстоятелството, че  производството е на мъртвата точка след разрушителното земетресение от 11 март, предаде Франс прес, цитирайки интервю на Ширакава за днешния брой на в. „Уолстрийт джърнъл“.
„Очакваме производството и брутният вътрешен продукт (БВП) да намалеят през първото и второто тримесечие“, посочва централният банкер на Япония. Според него същината на проблема е спряното производство след земетресението и вълната цунами през март, в резултат на които има 26 455 загинали и изчезнали хора, предаде БТА.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали наполовина до 0,8 на сто прогнозата си за растежа на Япония през 2011 година заради последиците от земетресението. Въпреки това ОИСР отбеляза, че през 2012 година японската икономика ще нарасне с по-бързо темпо от предвиденото предвиденото благодарение на възстановителните дейности и залага на увеличение на БВП с 2,3 на сто през идната година спрямо предишната си прогноза от ноември 2010 година за 1,3 на сто, припомня АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *