„Яху“ обяви кражба на данни от 1 млрд. акаунта

Интернет компанията „Яху“ обяви вчера, че е станала жертва на кибератака през август 2013 г., засегнала над един милиард потребители, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.Базираната в Калифорния компания уточни, че този инцидент не е свързан с другата хакерска атака, за която тя съобщи през септември. Тогава „Яху“ обяви, че 500 милиона акаунта на потребители са били обект на хакерска атака в края на 2014 година, извършена вероятно от „държавно-спонсориран хакер“.
В комюнике на компанията се посочва също, че откраднатата информация може да включва имена, рождени дати, електронни адреси, телефонни номера или пароли. Компанията смята, че данните са били откраднати „с държавна подкрепа.“  Компанията разследва причините за кражбата на данни.

„Яху“ уведомява потенциално засегнатите потребители и е взел мерки за защита на техните акаунти, включително като ги призовава да си сменят паролите, предаде ДПА.
Данни, свързани с кредитни карти и банкови сметки, изглежда, не са засегнати. Компанията заяви, че те не били съхранявани в системата, която е засегната от кражбата.

Отбелязва се, че откраднатата информация може да включва имена, имейл адреси, телефонни номера и дати на раждане на потребителите. Според Yahoo, не става въпрос за данни за кредитни карти, незащитени пароли или информация за банкови сметки. Компанията разследва причините за кражбата на данни. Информацията за кражбата нанесе големи щети върху репутацията на компанията, чиято стойност в един момент достигаше 100 милиарда долара, а в момента е в процес на смяна на собственика за сума от около 5 милиарда долара. През лятото медиите разпространиха, че американската интернет фирма „Яху“ ше бъде продадена на телекомуникационната компания „Верайзън комюнукейшънс“ за близо 5 милиарда долара в брой, предаде Би Би Си. „Яху“ ще бъде обединена с друга собственост на „Верайзън“ –  АОЛ –  интернет компания, която подобно на „Яху“ в миналото беше изключително успешна.
Тази  сделка е за много по-ниска стойност от предложените от „Майкрософт“ 55 милиарда долара през 2008 г. По време на бума на интернет компаниите „Яху“ струваше дори 125 милиарда долара. В момента бившият интернет гигант има около един милиард активни потребители месечно. Според „Верайзън“ сделката ще ѝ помогне да се превърне в глобална комуникационна и медийна компания. Успехът на хакерите се смята за най-голямата кибератака за кражба на данни в историята.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *