На първо четене в НС мина 10 на сто данък „Натура“

Депутатите приеха  на първо четене предлаганите от мнозинството промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, станали известни като данък „натура“.

Полученият в натура доход от служител или мениджър – например от ползването на фирмен автомобил или телефон, да се облага с „плоска“ ставка, вместо върху сумата да се дължи данък общ доход и осигуровки, реши парламентът с 91 гласа „за”, 5 „против” и 36 „въздържал се”.
Ставката за данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, предоставени за лично ползване, се предвижда да бъде 10 на сто.
Предвижда се работодателят сам да реши дали той да плати този данък или служителят да бъде обложен с него.  Едновременно с това се предлага тези доходи да не са и обект на задължително обществено и здравно осигуряване.
Активите за лично ползване са групирани в 3 категории: превозни средства, недвижимо имущество и активи, различни от посочените в първите две категории.
За различните видове активи е предвидено данъчната основа да бъде 20 на сто от общия размер на разходите за съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основа.
Данъкът е окончателен, подлежи на деклариране и се внася веднъж годишно – в срок до 31 март на следващата календарна година, е  записано в проекта. В него се предвижда отмяна на данъка върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност.
Вчера по време на дебатите Румен Гечев от БСП критикува вносителите, че не са представили никакви разчети при промяната в данъка.  А Петър Славов от Реформаторския блок отбеляза, че не са уредени заварените положения. Хората, особено от малкия и средния бизнес, които се занимават с всичко във фирмата и не са водили пътни листове за автомобилите, например, ще бъде обложен 50:50 и това ще рефлектира негативно върху тях, обясни депутатът и предложи текстът да отпадне.
Алиосман Имамов от ДПС също обърна внимание на липсата на оценка на фискалния ефект, както и не е правилно тези промени  да влязат в сила със стара дата – от началото на тази 2016 година.
Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *