10 жени банкови обирджийки

По данни на ФБР, около 6% от банковите обири в първото тримесечие на 2010 са извършени от жени. Жените обирджии са се увеличили с 25% спрямо 2002 година.ФБР разкрива 3 от 4 банкови обира в САЩ, а наказанието може да е до 26 години затвор.
Какво кара една жена да обере банка? Най-често това са финансовите трудности.Подобен случай имаше и у нас миналата година, когато учителка по литература прибягна до обир на банка, за да успее да погаси вноските по кредитите си.
Вижте десетте най-известни банкови обирджийки, според класация на CNBC, а в края на списъка сме прибавили и случая в България.
Бони Паркър

Дамската половина от дуото Бони и Клайд е може би най-известната жена-престъпник в света.
Бони и партньорът й не само са обирали магазини, бензиностанции и малки банки, но са убили най-малко 9 полицаи и няколко цивилни.
След години укриване от властите, те попадат в засада и започват престрелка с полицаите на 23 май, 1934 година. Бони стреля по полицаите с автомат, а Клайд с револвер. Те са убити със 167 куршума.
Дамата от църквата

46-годишната Силвет Филис Гилбърт бе заловена след серия обири в Охайо. Наричаха я дамата от църквата, защото един от свидетелите на обирите я описва, като обикновена жена, която ще видите в църквата в неделя.
Тя е подведена под отговорност за 12 обвинения в обир между 2006 и 2010 година. Делото продължава.
Момичетата Барби

Хедър Джонстън и Ашли Милеър станаха известни като „момичетата Барби“, след като през февруари 2007 обраха клон на Bank of America в Джорджия.
Момичетата са на 18 години по време на извършване на престъплението, облечени са в тесни дънки, носят слънчеви очила.
Двете се запознали в клуб, в който работели като стриптизьорки и заедно с гаджето на едната и със служител на банката планирали обира.
Милър получи две години затвор, а Джонстън 10 години условно, защото първа оказа съдействие на полицията.
Кора Хабърд

През август 1897 година, 27-годишната Кора Хабърд е арестувана за обир на банка в Пайнвил, Монтана. По-късно Кора заявява пред медиите, че изобщо не е била уплашена и че не съжалява за нищо.
Тя е действала с двама съучастници. Подстригана късо и облечена в мъжки дрехи, тя и конете чакат двамата й приятели отвън.
Залавят го няколко дни по-късно. При обиск намират парите и револвер, надписът, върху който потвърждава, че тя е била член на местна престъпна банда.
Старлетката

Това е прякорът на жена, извършила 10 обира в Лос Анджелис през 2010. Само за една седмица през април тя обира 10 банки, 2 от които в един ден.
На външен вид не бие на очи – пълна жена, с дънки, дамска чанта на рамо и телефон в ръка.
Тя все още не е заловена. ФБР има две заподозряни жени в момента, като се работи и по хипотезата, че може да не става въпрос за една жена, а за няколко.
Ма Баркър

Кейт „Ма“ Баркър е майка на четирима сина, които ръководят група обирджии. Все още няма пълна яснота за нейната роля в групата.
Според ФБР тя е мозъкът зад операциите, а според синовете й, тя няма участие. Синовете влизат в затвора, а майката не е осъдена. Тя прекарва остатъка от живота си в опити да им издейства освобождаване.
Майката-обирджийка

Ерика Андерсън е заловена, докато обира банка в Орегон през септември 2010.
37-годишната жена обрала банката и помолила касиерката да не се обажда на полицията до 15 минути, защото трябва да вземе децата си от детската градина.
Полицията я залавя малко по-късно на същия ден, заедно с 19-годишният и любовник и двете й деца, които ядат сладолед на задната седалка на колата.
Обирджийката с телефона

Колежанката Кандис Мартинез е на 20 години, когато е осъдена на 12 години затвор през 2006. Тя обира четири клона на Wachovia в покрайнините на Вашингтон. По време на един от обирите вади пистолет – ако не беше използвал оръжие, присъдата й ще ще да бъде със 7 години по-ниска.
Наречена е обирджийката по телефона, защото по време на обирите, говори с гаджето си по мобилния. Тя е откраднала общо 48 620 долара.
Самата тя е имала опит като банков служител в Wachovia .
Нейният приятел също е осъден на 12 години затвор, защото й е помагал да планира престъпленията.
Жената от салона за красота

Собственичката на салон за красота Норма Балдераз- Дехернандез започва да обира банки в Ню Джърси през 2009. Майката на три деца прави три удара на стойност малко над 8 000 долара. Във всеки един случай тя избирала служител от испански произход и му давала бележка, написана на испански.
Късметът й се пресича на 4-ия път, когато се оказва, че никой в банката не говори испански. Една служителка я разпознава от флайър на ФБР и вика полиция.
Залавят е в съседна банка, а в нея откриват две бележки – в едната тя иска 10 000 долара, а в друга5 000 долара.
Осъдена е на 30 месеца затвор.
Пати Хърст

Патриша Кембъл Хърст Шоу е внучка на медийния магнат Уилям Хърст.
През 1974 тя е отвлечена от местна гангстерска организация в Калифорния.
Два месеца по-късно е заснета на охранителна камера да участва в обир, въоръжена с автомат. По време на делото срещу нея адвокатът й твърди, че мозъкът й е бил промит от нападателите. Осъдена е на 7 години затвор, но президента Джими Картър я помилва след излежани 2 години. По-късно Бил Клинтън й дава пълна амнистия в последния ден на президентството си.
Учителката

(снимка МВР)
На 15 март 2010 година учителката по български език и литература от Славяново Поля Даскалова заплаши три касиерки в офиса на ПроКредит банк в Плевен и ги принуди да й дадат наличните пари. Обирът е записан от охранителните камери на обекта.
Учителката се решава на дръзкото престъпление заради финансови проблеми.
Тя получи година и половина условна присъда, тъй като съдът реши, че деянието не се отличава с жестокост, а тя има чисто съдебно минало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *