10 млрд. долара струвала войната на Ливан

Една от най-важните задачи на ливанското правителство в момента е да се запази стабилността на ливанската лира

15.08.2006

Преките загуби за икономиката на Ливан от въоръжения конфликт между радикалната шиитска групировка „Хизбула“ и Израел се оценяват на 10 млрд. долара, сочи експертен доклад, разпространен в лондонското Сити.

Най-големи са разрушенията на инфраструктурни обекти

Израелските бомбардировки са поразили 145 моста и пътни възли. Силно повредени са участъци от пътищата в страната с дължина 630 км. Засегнати са пистите на международното летище в Бейрут и съоръжения в основните пристанища на страната. Разрушени са пречиствателни станции за вода и електроцентрали.

След бомбардировката на електроцентралата в Джие, южно от Бейрут, от резервоарите в морето е изтекло гориво, образувало огромно 150-километрово петролно петно по ливанското и сирийското крайбрежие.

Засегнати са радио и телевизионни предаватели,

църкви и джамии. Напълно или частично са разрушени 7000 жилищни здания и 900 фирмени обекта.

Постройките, в които са се намирали офисите на „Хизбула“, както и жилищата на членовете на нейното ръководство, са изравнени със земята. Сериозно са пострадали и обекти на ливанската армия.

Една от най-важните задачи на ливанското правителство в момента е да се запази стабилността на ливанската лира. През последните дни Кувейт и Саудитска Арабия предоставиха на Ливанската централна банка заем в размер на 2 млрд. долара.

Тези средства помогнаха на Ливан да възстанови част от необходимите резерви и частично да компенсира изтичането на валута от страната.

Дейността си поднови и Бейрутската фондова борса

Ръководството й обяви решението си да намали маржа на цените на търгуваните акции (разликата между най-високата и най-ниската цена) на 5%, за да понижи рисковете от спекулативни операции.

Ливанският министър на благоустройството и транспорта Мохамед Сафади обяви, че правителството се опитва да постигне чрез чуждестранно посредничество споразумение за вдигане на наложената от Израел въздушна и морска блокада.

Международното летище в Бейрут може да бъде възстановено напълно за два месеца и половина. Ако правителството вземе политическо решение, то може да бъде отворено, макар и не с пълния си капацитет, за по-малко от седмица, заявил Сафади.

Преди няколко дни израелският финансов всекидневник „Маркър“ писа, че офанзивата в Южен Ливан ще струва на Израел над 5 млрд. долара. БВП на страната за 2006 г. се очаква да намалее с около 2 млрд. долара, посочва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *