10 на сто повече чуждестранни туристи са посетили България през 2008 г.

10,4 % повече чуждестранни туристи са посетили страната ни през миналата година, като приходите от международен туризъм за единайсетте месеца на годината са нараснали с 11,5 на сто. Това съобщи на пресконференция председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.
Страните от Европейския съюз продължават да са основния генериращ пазар за нашата страна, като туристите от тези страни са 73,4 процента от всички чуждестранни гости посетили България. Най-голямо е увеличението на посетителите от Румъния, Гърция, Германия, Великобритания и Русия. Запазва се тенденцията на увеличение и за Централноевропейските страни – Унгария, Австрия, Чехия и Словения.

Най-голямо намаление на туристите бележи Японския пазар – 20 на сто, следван от Турция, Беларус и Израел. През последния месец на миналата година за първи път се забелязва спад на туриситическия поток към България от 5,5 на сто. Заради глобалната финансова криза прогнозите за летния сезон остоват трудни. Тенденцията към късни записвания на туристите може да доведе до недостиг на средства за хотелиерите, които да изпитат трудности при обновяването на базата, коменитра Анелия Крушкова.
БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *