10 технологии за по-бързо и лесно пазаруването

Технологиите променят всеки аспект от нашия живот, включително начина, по който пазаруваме. Ето 10 от най-големите технологични разработки, които могат да направят пазаруването по-бързо, по-лесно и по-персонализирано, обобщени от екип на специализираната платформа worldatlas.com.10 технологии за по-бързо и лесно пазаруването.

 

Снимка: iStock

Технологиите променят всеки аспект от нашия живот, включително начина, по който пазаруваме. Ето 10 от най-големите технологични разработки, които могат да направят пазаруването по-бързо, по-лесно и по-персонализирано, обобщени от екип на специализираната платформа worldatlas.com.

Виртуална реалност

Козметичната индустрия отдавна се радва на предимствата на виртуалната реалност. Например, компанията Sephora създаде собствено приложение Virtual Artist App, чрез което потребителите могат да изпробват козметика с помощта на смартфона си и да получат реалистичен ефект за това как ще изглежда лицето при различни козметични продукти. Днес потребителите могат да тестват още повече неща във виртуалното пространство, например очила от Warby Parker, мебели от IKEA и дори коли от Toyota.10 технологии за по-бързо и лесно пазаруването.

База данни

Прогнозното анализиране се превърна в интегрален маркетингов инструмент. Много компании, особено големите, имат отдел за анализ на прогнозите, който разработва стратегия за ефективно популяризиране на стоки или услуги, предлагани от компанията и нейните конкуренти. Чрез събиране на информация от сайтове и социални мрежи, и като използват изкуствения интелект за анализ, търговците на дребно вече могат да имат подробна информация за нуждите на своите клиенти по-добре от всякога. Например търговците на дребно като Amazon и Target, използвайки изкуствен интелект имат възможност много точно да определят какво харесват клиентите и от какво имат нужда, информира infostock.bg.

Автоматизация на складове

Amazon похарчи 775 милиона долара за придобиването на Kiva Systems през 2012 г., ребрангирайки компанията като Amazon Robotics и създавайки складова роботизирана система, способна ефективно да движи стоки в реално време в съответствие с входящите поръчки. В момента все повече и повече търговци на дребно се опитват да автоматизират складовите си процеси – например Walmart използва Alphabot за изпълнение на поръчки за доставка на продукти онлайн, а Gap използва роботи Kindred за опаковане и изпращане на панталони. Автономните складове значително са намалили времето за обработка на поръчките и за услугата еднодневна доставка, а Amazon е доказателство за това.

Роботи-асистенти в магазините

Не само складовете се нуждаят от роботи, магазините също имат нужда от тях. Роботи като Marty в мрежата на Giant Food Stores, умните помощници на Walmart или 3D роботизираните навигационни скенери и технологията за разпознаване на говор LoweBots помагат да се увеличи ефективността на магазина и да се освободят хората, за да работят индивидуално с повече клиенти.

Резултат с изображение за „Роботи-асистенти в магазините“

Гласови асистенти

Те са вид робот, който помага да се правят по-бързи и по-лесни покупки. Amazon може да се похвали с увеличеното използване на Alexa за пазаруване, а проучване от 2019 г. на Amazon Pay установи, че 20% от американските клиенти са по-склонни да правят покупки, използвайки гласа си през следващите три години. С гласовите асистенти купувачите могат да купуват неща, без дори да използват ръцете си и да говорят много по-бързо, отколкото да пишете.

Резултат с изображение за „Роботи-асистенти в магазините“

Скенери вместо касиери

Изчакването на опашката за касата е време, което постепенно отминава, тъй като технологиите позволява на купувачите самостоятелно да сканират и да заплащат стоките. Скенерите се използват в Sam’s Club и Kroger, както и в Amazon Go, където системата проследява покупките на всеки клиент и автоматично ги таксува. Стартъпи разработват „умни“ колички за пазаруване, които могат да идентифицират продуктите, щом се поставят в количката и да обработват плащането, което още повече улеснява традиционния процес за пазаруване в магазина.

Резултат с изображение за „скенери касиери“

QR кодове на продуктите

Британският стартъп Evrything в сътрудничество с такива брандове като Ralph Lauren, Puma и Rebecca Minkoff използва технологии за интернет на нещата, чрез която всяка стока получава уникален цифров QR код. Освен че помага на търговците на дребно да следят продуктите си по цялата верига от доставката през съхранението да продажбата, тази технология позволява на купувачите да видят подробна информация за продуктите на своите телефони след сканиране на кода. По този начин се опростява и процесът на проверка дали стоката е оригинална.

Поръчайте онлайн – получи от магазина

Според Business Insider Intelligence, 68% от американските потребители са използвали услугата да поръчат дадена стока онлайн и след това да си я получат без чакат на опашка в магазин. Много търговци на дребно предоставят и постоянно подобряват тези услуги. Моделите BOPIS (купувай онлайн, вземи от магазина) и BORIS (купи онлайн, върни в магазина) за много търговски вериги са важна части от стратегията им за увеличаване на продажбите. Анализаторите на Shopgate твърдят, че 90% от търговците на дребно възнамеряват да прилагат тези два метода в рамките на следващите две години.

Резултат с изображение за „скенери касиери“

Разпознаване на лице

Разпознаването на лица се използва и за създаване на персонализирано пазаруване. Например мрежата от заведения за бързо хранене CaliBurger или платформата Antavo могат да показват предишни поръчки, направени от клиента, както и да предлагат персонализирани препоръки и изключителни отстъпки, разпознавайки човека чрез технологията за разпознаване на лица. Роботи като Pepper, които са инсталирани в редица търговски обекти, също използват информацията, получена чрез системи за разпознаване на лица, за да взаимодействат по-ефективно с клиентите, информира infostock.bg.

Безконтактни плащания

Mastercard казва, че европейците, включително руснаците, все повече плащат за покупките си през преносими устройства чрез безконтактна технология. Така през миналата година броят на плащанията, извършени с помощта на такива устройство, се е увеличил 8 пъти в Европа. Повече от 30 вида такива платежни средства са на разположение на потребителите. През 2019 г. 61% от покупките в европейските магазини са платени чрез безконтактна технология.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *