10 хил. пенсии са преизчислени след прехвърляне от УПФ в НОИ

Към декември миналата година са издадени 10 хил. заповеди за преизчисляване на пенсията на хора, пожелали прехвърляне на партидата от универсални пенсионни фондове (УПФ) в НОИ. Средното увеличение е 80 лева, каза социалният министър Ивайло Калфинпред депутатите от социалната парламентарна комисия.

В отговор на въпрос от Корнелия Нинова от БСП Лява България той заяви, че няма информация за намаляване на пенсията вследствие от прехвърлянето на партидата от УПФ към НОИ.

Според Нинова около 4 хиляди души от сектор „Сигурност“, които вече са пенсионирани, и са прехвърлили партидата си в НОИ според законовите промени в Кодекса за социално осигуряване, не са получили увеличение на пенсията си, както се твърдеше.

Ивайло Калфин посочи, че лично не му е известно за случаи на намаляване на пенсията, а за единични случаи, при които тя е останала същата. Той обясни, че причините да не се преизчисли пенсията са две. Става въпрос за пенсионери, които са получавали максимален размер на пенсията, което означава, че няма как да се увеличи повече пенсията, или осигуровките, които са правени, са под минималната пенсия за стаж и възраст.

По думите му 4 хиляди души, които да не са получили увеличение след прехвърлянето, не е точна цифра, а действително случаите са единични. Той обясни разминаването на данните с разликата между подадени заявления за преизчисляване и издадени заповеди, като подчерта, че има известен период от време, в който технически се случва това.

Нинова коментира, че в такъв случай е редно да се инициира информационна кампания, която да информира хората и да е ясно предварително кой би получил увеличение на пенсията и кой не.

На депутатски въпрос за мерки за енергийно бедните след либерализацията на енергийния пазар Калфин отговори, че работна група от Министерството на енергетиката се занимава и с този проблем, но във всички случаи ще има решение, което да защити тази група хора в България при повишаване цената на електроенергията.

Промените в законодателството, свързани с инвалидните пенсии и ТЕЛК-овете, са на финалната права, стана ясно още от изказване на социалния министър. Той информира народните представители, че до дни работната група съвместно с Министерството на здравеопазването ще продължи работата си и ще бъде спазен срокът за финализиране на поправките.

На въпрос за семейните помощи за деца Ивайло Калфин коментира, че в резултат на промените, които са в сила от началото на годината, няма да има спад на помощите, а напротив – очаква се те да са повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *