100 милиона евро са инвестирани в икономическата зона край Пловдив

Над 100 млн. евро са инвестирани през 2016 г.  в „Тракия икономическа зона”, съобщи  създателят на клъстера край Пловдив инж. Пламен Панчев пред БНТ.

В сметката не влизат средствата, които са вложени в оборудване на вече изградени заводи. Има сериозен ръст на заплащането. Има и заявки за още по-добро заплащане, но всичко това е един общ процес. Ако ние имаме по-добре подготвени кадри, те със сигурност ще получават и по-високо възнаграждение“, допълни инж. Панчев.

Предприемачите в Пловдивския край посочват, че се наблюдава дефицит на работна ръка в сферата на текстила, мехатрониката и автомобилния сектор. В община Пловдив безработицата е една от най-ниските в страната – едва 3,8%,.

Същевременно и германското обществено радио ARD излъчи репортаж за „Тракия икономическа зона”, озаглавен „Мислят за нещо повече от печалба – български предприемачи искат да спрат изтичането на мозъци”. Репортажът започва в халето на фирма „Мекалит”, където единият от управителите на дружеството – Красен Кръстев развежда журналистите. „Ето това ще е хладилник с марка „Miele”, казва той. „Мекалит” със седалище в Южна Германия произвежда освен части за хладилници и перални машини също и части за автомобилостроенето. Фирмата им в България се намира в „Тракия икономическа зона” край Пловдив.

„Чужденците много лесно се запознават с проблемите в България, защото ние самите посочваме само слабостите си“, отговаря на въпроса за трудностите на инвеститорите инж. Пламен Панчев, чиято компания създава и управлява „Тракия икономическа зона”.

Инж. Панчев съвместно с други е разработил амбициозен бизнес модел – младите българи да получат добро професионално обучение. Това им дава перспектива да останат в страната, а и привлича чуждестранните инвеститори към Пловдив. Така се създават мозъци вместо изтичане на мозъци. Проектът за образователен борд, който да подпомогне професионалното образование, е подкрепен от община Пловдив и още 8 общини от региона, Министерството на образованието, професионални училища и дори неправителствени организации.

„Има вече млади хора, които искат да останат в страната, а и заплатите междувременно са по-високи от преди”, заключава инж. Панчев.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *