100 млн. лв. нисколихвени кредити тръгват към малките и средните фирми

Под документите подписите си сложиха главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин, главният изпълнителен директори на „Уникредит Булбанк“ Левон Хампарцумян, изпълнителните директори на „Сосиете Женерал Експресбанк“ Мария Русева, на „Алианц Банк България“ Никола Бакалов, на „МКБ Юнионбанк“ Мария Илиева, на „ПроКредит Банк“ Петър Славов и на „Общинска банка“ Сашо Чакалски.
Очаква се в програмата да се включат и други банки. Банките-партньори по програмата ще използват средствата за отпускане на заеми за малки и средни предприятия при преференциални условия – лихва до 7% годишно, размер до 2 млн. лева и срок за погасяване до 5 години. За фирмите са предвидени и по-благоприятни условия по отношение на дължимите такси и комисиони. Предвидено е средствата по кредитните линии да се усвоят от банките – партньори на два транша от по 50 млн. лева, като при успех на инициативата ББР има готовност за допълнителното й разширяване.
„Българският бизнес ще получи нови 100 млн. лв. кредити при максимално изгодни условия, при това в период на икономически застой в ЕС и трудно възстановяване на местната икономика. Приемаме тази инициатива като стъпка в правилна посока и демонстрация на ангажимента на Българската банка за развитие към сектора на малките и средни предприятия. Изпитвам удовлетворение и от широкия отклик, който новата инициатива на ББР намери в банковата общност. Уверен съм, че със средствата по програмата ще бъдат финансирани добри проекти, създаващи нови работни места и добавена стойност за българската икономика!”, заяви главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин.
В изпълнение на новата си тригодишна стратегия „Хоризонт 2014” ББР активизира дейността си по отношение на малките и средните предприятия. Продължава подготовката на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема в размер на 335 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. По тази програма се очаква към средата на 2012 г. бизнесът от тези райони да получи достъп до над 1 млрд.лв. кредити с преференциални условия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *